Tacos på mexikanskt vis

Publicerat:
2015-09-15Tillagningstid:
Ingredienser
Hembakade majstortillas
- 3-4dlfinmalet majsmjöl
- 3dlljummet vatten
- salt
Köttet med marinad
- flankstek alt. mellangärde eller entrecote
- lime
- vitlök
- olivolja
- salt och peppar
Hemlagad salsa
- 4sttomater
- 1mskchipotlepasta
- 2stvitlöksklyftor
- 3mskfärsk koriander
- ½stfärsk gul lök
- 2mskolja
- 2msklimejuice
Tillbehör
- färsk koriander
- färsk gul lök
- lime
- avocado
Så lagar du
Tortillas
1. Blanda majsmjölet med ljummet vatten och en nypa salt. Degkonsistensen bör vara mjuk och lätt att hantera. Vid behov häll i lite mer vatten eller majsmjöl.
2. Plocka en del av degen som ryms i handflatan och gör små bollar.
3. Lägg bollen i tortillajärn (ha gärna en duk av plast eller bakplåtspapper mellan järn och deg för att undvika att den fastnar). Pressa tortillajärnet för att få bollen till en platt och jämn tortilla (ca 1 mm tjock)
4. Lägg den platta tortillan i en het stekpanna i gjutjärn. Vänd på den tills tortillan är jämnt bakad på båda sidorna.
Tips: Tortillas är godast om de serveras varma.
Nötkött
1. Skär köttet i tunna avlånga bitar, ca 5 cm.
2. Marinera köttet med pressad vitlök, lime, olivolja, salt och peppar i 30-60 min.
3. Stek köttet
Hemlagad salsa
1. Stek tomaterna och vitlöksklyftorna i olja tills de blir mjuka och får en bränd och rostad yta.
2. Krossa tomaterna och vitlöksklyftorna. Finhacka gul lök och koriander och blanda med de krossade tomaterna.
3. Häll i 1 msk chipotlepasta och limejuice. Blanda ingredienserna till en ljummen sås.
Tillbehör
1. Finhacka gul lök och koriander.
2. Skär avokado i tunna, avlånga bitar.
Serveringsförslag
1. Fyll en varm tortilla med kött, sås, gul lök och koriander.
2. Toppa gärna tacon med en bit avocado och några limedroppar.