Tagliatelle med agretti och buffelmozzarella

Publicerat:
2021-05-05Tillagningstid:
En av den italienska vårens primörer är agretti – sodaört på svenska. Smaken påminner om spenat och sparris med en ton av hav. Passa på om du hittar i grönsakshyllan eller på menyn. Hittar man inga agretti kan man hyvla sparris tunt istället och laga på samma vis.
Ingredienser
4portioner
- 400gtagliatelle (gör gärna egen, se relaterat recept)
- 350gagretti (ersätt med tunt hyvlad sparris eller babyspenat)
- 2mskolivolja
- 1tsksalt
- ½dlvatten
- 1vitlöksklyfta
- 4-5sardeller
- 250gbuffelmozzarella
- 1citron, zesten
- 1-2skiva(or)dagsgammalt bröd
- 4mskolivolja
Så lagar du
- Ansa agretti ordentligt och skölj i kallt vatten.
- Sätt på vatten till pastan och salta ordentligt.
- Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter. Lägg i vitlöken och stek den någon minut. Lägg i agretti och mjukstek dem några minuter.
- Häll på vatten och låt sjuda på svag värme. Lägg i sardeller och rör om så de löser upp sig helt. Ställ åt sidan.
- Riv eller ”tussa” brödet i små bitar.
- Häll olivolja i en stekpanna, lägg brödet i den fortfarande kalla pannan och hetta upp. Stek tills brödet fått fin färg och är krispigt. Låt rinna av på hushållspapper.
- Koka pastan enligt anvisningar på paketet eller i ca 3 minuter om du använder hemgjord pasta.
- Häll 2–3 msk pastavatten i såsen med agretti och ställ tillbaka på svag värme. Lägg i pastan och rör om ordentligt.
- Lägg upp på portionstallrikar och toppa varje tallrik med riven mozzarella, citronzest och brödsmulor.