Tagliolini med kronärtskocka och potatis

    Publicerat:

    Ingredienser

    4portioner

    • 3dl
      vetemjöl
    • 3dl
      durumvete
    • 2-3 st
      ägg
    • 1tsk
      salt
    • 2msk
      olivolja

    Så lagar du

    Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

    Tillsätt ägg och olivolja och rör ihop degen med hjälp av skaftet på en slev.

    Ta upp degen ur bunken och arbeta degen smidig på ett mjölat bakbord med hjälp av händerna. Om degen är för hård och torr så tillsätt lite mer ägg, och skulle den kännas klibbig så arbeta bara in lite mer vetemjöl.

    Låt degen vila övertäckt i kylen minst 30 minuter innan den kavlas ut.

    Kavla degen i en pastamaskin ner till nr 6 i tjocklek och skär den sedan i smala band med skärtillsatsen.

    Pastan kan tillagas direkt i kokande vatten, ca 1-2 minuters koktid.

    Det går dessutom utmärkt att torka pastan eller frysa den om du vill förvara den till ett senare tillfälle. Om du väljer att frysa pastan får du bäst resultat om du fryser den i portioner och sedan kokar den direkt från frysen. Alltså – låt den inte tina innan du lägger pastan i det kokande vattnet.

    <m>Sås</m>:

    3 potatisar - kokta

    4 stora kronärtskockor

    1 gul lök

    3 vitlöksklyftor

    1 liten röd chili

    1 citron

    2 kvistar bladpersilja

    2 kvistar timjan

    1 dl riven färsk parmesan

    2 msk smör

    olivolja

    salt och peppar

    <m>Gör så här</m>:

    Rensa kronärtskockorna från alla hårda blad, dela dom i fyra delar, skär bort skägget på insidan och koka dom sedan i saltat vatten. Låt svalna.

    Hacka lök, vitlök och chili. Tärna den kokta potatisen. Hacka persilja och timjan.

    Fräs lök, vitlök och chili i olivolja. Tillsätt potatis och kronärtskocka. Fräs någon minut och tillsätt sedan ca 1 dl av vattnet från pastakoket. Tillsätt nu persilja, timjan, riven parmesan och smör. Pressa i citronsaft och salta och peppra. Blanda såsen med den nykokta pastan och servera genast.

    Dela det här receptet med dina vänner!