Tareqs surkål

Ingredienser
- 1stekologisk spetskål
- 2tsksalt utan jod
- 1krmdillfrö eller en liten krondillsvippa
- 1krmfänkålsfrö
- 1krmgula senapsfrö
Så lagar du
- Skiva kålen i ca 5 mm tjocka skivor.
- Lägg i en skål och häll på saltet. Massera kålen hårt eller slå/pressa den med en träklubba tills vattnet släpper så pass att det kan täcka kålen när den pressas ner i bunken.
- Tillsätt kryddorna och blanda väl.
- Lägg kålen i rena burkar med lock. Pressa ner så att kålen är helt täckt med vätska. Lämna ca 3 cm luft högst upp i burken.
- Låt burkarna stå i rumstemperatur, ca 20 grader, i 2–3 dagar, flytta dem sedan till en svalare plats, ca 12 grader, i två veckor, och sedan in i kylskåpet i minst två veckor.
- Lufta burkarna varje dag de första två veckorna för att släppa ut trycket som bildas.