Tarte flambée med äpplen

Publicerat:
2018-10-03Tillagningstid:
Ingredienser
Deg
- 2½dlvetemjöl
- 1krmsalt
- 1dlvatten
- 1mskolivolja
Fyllning
- 1dllätt crème fraiche
- 3-4stäpplen
- 4mskströsocker
- ev mald kanel
- 3mskCointreau eller Grand Marnier
Tillbehör
- vaniljglass
Så lagar du
1. Blanda vetemjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och olivolja och kör ihop till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om degen är alltför kladdig. Strö över mjöl och täck den med plastfolie.
2. Sätt ugnen på högsta värme samtidigt som du sätter in en plåt.
3. Kavla degen till två tunna rundlar på mjölat bord och lägg dem på bakplåtspapper. Bred på crème fraiche men lämna ett par centimeter vid kanten.
4. Kärna ur och skiva äpplena mycket tunt. Lägg på dem på degen lite omlott.
5. Strö socker över äpplena och eventuellt kanel. Flytta över till den heta plåten och grädda mitt i ugnen 7–10 minuter. Ta ut den när den har fin färg och låt den glida över på en plåt utan papper. Stänk över Cointreau eller Grand Marnier. Tänd på direkt. Servera gärna nygräddad eventuellt med vaniljglass.