Tarte med nektarin

Ingredienser
15 - 20portioner
- ca 5-8stmogna nektariner
Pajdeg
- 200gvetemjöl
- 100gsmör
- ½dlvatten
- 1krmsalt
Äggstanning
- 3stägg
- 1,2dlvispgrädde
- 90gströsocker
Så lagar du
1. Blanda ihop vetemjöl, smör, vatten och salt till en pajdeg, men knåda inte för mycket. Lägg degen utplattad i kylen i ca 1 timme.
2. Fodra en pajform, ca 24–28 cm i diameter, och ställ den i frysen i 20 minuter. Om formen har löstagbar botten så kan du slå lite aluminiumfolie runt den på utsidan (så att inte äggstanningen rinner ut när det är dags att grädda formen en andra gång).
3. Sätt ugnen på 200 grader. Häll torra ärtor eller liknande i formen så att det bildas ett tryck på degen.
4. När ugnen nått rätt temperatur, ta den fodrade formen med ärtor och sätt in i ugnen. Grädda pajskalet tills den fått lite färg, ca 10–15 minuter (beroende på ugn). Ta ut formen och låt svalna i ca 10 minuter. Avlägsna ärtorna försiktigt.
5. Vispa ihop äggstanningen i en skål.
6. Dela nektarinerna och ta bort kärnan. Dela halvorna så att det blir femtedelar eller smalare.
7. Lägg nektarinbitarna snyggt i pajskalet, gärna med ”spetsen” uppåt. Häll äggstanningen över nektarinerna och ställ in tarten på 170 grader varmluft i ca 20–30 minuter, eller tills äggstanningen stelnat och fått en fin färg.