Tarte Tatin

Tarte Tatin

Publicerat:

Ingredienser

8portioner

  • 5-6st
    små äpplen
  • 50g
    smör
  • 3/4-1dl
    socker
  • 2msk
    ljust muscovadosocker
  • 2-3msk
    rom (inte nödvändigt)
  • 1st
    platta kyld smördeg, ca 250 g
  • 1dl
    rostade hackade hasselnötter

Tillbehör

  • Vispad grädde

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Häll sockret och tillsätt smöret i bitar i en stor stekpanna med skaft som tål ugnsvärme, 26-28 cm i diameter. Det fungerar också med en ugnsform med låg kant.

3. Skala, kärna ur och halvera äpplena.

4. Ställ in pannan i ugnen ca 5 minuter tills sockret och smöret smält.

5. Ta ut pannan och lägg äpplena med den kupiga sidan ner. Strö över muscovadosocker och skvätt eventuellt över rom.

6. Ställ in i nedre delen av ugnen 15-20 min tills sockret karamelliserat och blivit ljusbrunt.

7. Ta ut pannan och lägg smördegen över äpplena. Se till att degen inte hänger över kanten. Vik en kant eller klipp eller skär bort det som hänger över. Grädda mitt i ugnen 12-15 min eller tills smördegen rest sig och fått fin färg. Låt stå 20 min.

8. Skär loss runt kanten och vänd upp den på ett stort fat. Strö över de rostade hasselnötterna och servera den gärna ljummen. Servera med vispad grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!