Tarté tatin med plommon

Publicerat:
2022-08-31Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Deg
- 2,5dlmjöl
- 100gsmör
- 2mskråsocker
- 2stäggula(or)
Fyllning
- 1,25dlråsocker
- 40gsmör
- 10-15stplommon (beroende på storlek) urkärnade och delade mitt itu
Så lagar du
Kör i matberedare mjöl, smör och socker tills degen tar ihop likt brödsmulor. Tillsätt äggulor och kör en kort stund tills det tar ihop till en liten degboll.
Stjälp upp degbollen på en mjölad arbetsyta, strö lite mjöl på händerna och knåda degen mjuk. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 minuter.
Ställ en ugnstålig stekpanna med 20–25 cm i diameter på medelvärme och börja med att karamellisera sockret, tillsätt smör och låt det koka ihop till en sirap. Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg plommonen i pannan och stek dem i 8–10 minuter.
Kavla ut degen på en lätt mjölad yta så att den blir lite större än stekpannan. Lyft pannan från värmen och lägg snabbt degen över plommonen och stoppa in degen runt kanterna. Ställ pannan i ugnen och grädda den i 20 minuter på 200 grader, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare ca 10 minuter.
Tag ut kakan ur ugnen och lossa med en kniv runt kanten. Lägg ett stort ugnsfast uppläggningsfat upp och ner ovanpå stekpannan och vänd snabbt så att tarten hamnar på fatet. Lyft bort stekpannan så att plommonen och den sirapsaktiga såsen blir synlig.
Servera med vaniljglass eller lite crème fraiche.