Tave Kosi med kyckling

Muslimsk högtid

Publicerat:

En traditionell albansk maträtt. Här är ett recept som är gjort efter min personliga smak.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1kg
    kycklingbröst eller kycklinglår (utan ben)
  • 2msk
    olivolja
  • 50g
    smör
  • 2st
    stora schalottenlökar, finhackade
  • 1liter
    grekisk yoghurt
  • 4st
    ägg
  • 3msk
    vetemjöl
  • 100g
    smör
  • 1msk
    färsk salvia, hackad (alt. 1 tsk torkad)
  • 1msk
    färsk timjan, hackad (alt. 1 tsk torkad)
  • 1msk
    torkad oregano
  • 1msk
    vegeta eller annan aromatkrydda
  • salt och peppar
  • 1st
    tesked riven muskotnöt
  • 1tsk
    paprikapulver (valfritt)
  • 1liter
    färdigblandad kycklingbuljong

Så lagar du

Kyckling och lök

  1. Skär kycklingbrösten eller lårbitarna i mindre bitar. 
  2. Värm olivolja och smör i en stor stekpanna på medelhög värme och bryn kycklingbitarna tills de är gyllenbruna och genomstekta. Lägg åt sidan.
  3. I samma stekpanna, tillsätt lite mer olivolja om det behövs, och stek de finhackade lökarna tills de är genomskinliga. 
  4. Tillsätt den hackade vitlöken, salvia, vegeta, timjan och oregano och stek ytterligare någon minut. 
  5. Blanda med kycklingbuljongen och låt koka 20 min. 
  6. I en stor skål, vispa ihop yoghurt, ägg, mjöl, smält smör, salt, peppar och ev. paprikapulver.
  7. Förvärm ugnen till 180°C. 
  8. Placera de brynta kycklingbitarna i ugnsform.
  9. Blanda ner kycklingbuljongen tillsammans med yoghurtblandningen. Vispa ihop. 
  10. Häll sedan yoghurtblandningen över kycklingen och löken i ugnsformen, se till att allt är jämnt fördelat. 
  11. Sätt in ugnsformen i den förvärmda ugnen och grädda i cirka 25 minuter, eller tills toppen är gyllenbrun och rätten har satt sig. 
  12. Låt rätten svalna lite innan servering för att låta smakerna sätta sig. Servera med nybakat bröd och en grönsallad vid sidan av.

Dela det här receptet med dina vänner!