Tebirkes

Tebirkes

Publicerat:

Tillagningstid:

Danskt vallmobröd med wienerdeg som kavlas med smör i olika slag. Viktigt att ingredienserna är samma temperatur för att få en bra konsistens på degen.

Ingredienser

30portioner

  • 950g
    vetemjöl special eller liknande
  • 500g
    mjölk 3% (5 dl)
  • 50g
    jäst
  • 1
    ägg
  • 15g
    havssalt
  • 15g
    honung
  • 50g
    smör
  • 500g
    rumstempererat smör, att kavla in i degen
  • 1
    ägg, till pensling
  • 200g
    vallmofrö

Så lagar du

1. Ställ gärna mjölet i frysen en timme innan degen ska blandas.

2. Lös jästen i den kalla mjölken.  Smält smör och honung försiktigt i kastrull men låt det inte koka. Ska vara så svalt som möjligt. Blanda det kalla vetemjölet med resten av ingredienserna.

3. Knåda degen i ca 5-6 minuter på låg hastighet så att inte för mycket gluten bildas.

4. Platta ut degen på en bricka och låt den stelna i kyl i ca 35-40 minuter.

5. När degen ställs in i kylen så platta ut smöret till en fyrkant ca 18x18 cm och lägg den i kylen i ca 30 minuter så att deg och smör får så lika temperatur och konsistens som möjligt.

6. Ta fram degen och kavla ut den till en kvadrat ca 30x20 cm.

7. Lägg smöret i mitten av degen och vik över degen över smöret så att det blir ett litet paket.  Se till att degen blir så jämt fördelad runtom smöret som möjligt.

8. Lägg deg/smörpaketet i kylen ca 5 minuter. Ta ut deg/smörpaketet ur kylen och kavla den försiktigt inifrån och ut till en rektangel på ca 45x75 cm.

9. Vik in ändarna så att tre lager bildas. Det kallas treslag. Detta är det första treslaget.

10. Till andra slaget vänds rektangeln ett kvarts varv. Kavla försiktigt ut degen igen, inifrån och ut, till en rektangel på ca 45x75 cm.

11. Gör därefter ett treslag, detta är andra treslaget.

12. Lägg degen i kylen i ca 30 minuter så att degen får slappna av.

13. Kavla ut en gång till enligt ovan och gör ytterligare ett treslag dvs det tredje treslaget och nu är degen klar att användas.

14. Kavla försiktigt ut degen ca 4-5 mm tjock och skär ut ca 20 cm breda längder.

15. Pensla ena sidan av längderna med lite uppvispat ägg.  Vik längderna som ett treslag (på längden). Vänd skarven nedåt. Pensla med ägg och strö på ett täckande lager med vallmofrön. Skär upp bitar som väger ca 50 gram.

16. Sätt på plåt med bakpapper eller bakduk.  Jäs bitarna till dubbel storlek i rumstemperatur. Grädda i 220 grader till bröden är gyllenbruna ca 15-20 minuter beroende på ugn.

Dela det här receptet med dina vänner!