Tempurafriterad sparris med pistou och stekt ägg

Publicerat:
2021-04-14Tillagningstid:
Hur gott är det inte med tempura? Det är dessutom inte så svårt att göra. Det är en perfekt tillagningsmetod på späda grönsaker och det är inte mycket som slår detta krispet.
Ingredienser
4portioner
- 20stgröna sparrisar
- 4stägg
- 1-2literfrityrolja
Tempurasmet
- 2dlvetemjöl
- 1,5dlmajsstärkelse
- 1stäggula
- 3dlkolsyrat vatten, iskallt
Pistou
- 2dlängssyra
- 0,5dlpersilja
- 2stvitlöksklyftor
- 0,5dlolivolja
Till servering
- 100gkrispiga blad (gärna viltplockat, som t.ex. kirskål, våtarv eller maskrosblad)
Så lagar du
Pistou
- Lägg ängssyran och persiljan i en mixer eller i en mortel, skala vitlöken och lägg i den också.
- Mixa eller mortla och tillsätt lite i taget av olivoljan.
- Rör i salt och peppar.
Tempurasparris
- Skär bort nedersta delen av sparrisen och om den är riktigt träig och grov så dra ett par drag med en skalare.
- Värm oljan till 170–180 grader.
- Vispa ihop mjöl, maizena, ägg och vatten till en smidig frityrsmet. Vispa inte för mycket, då blir smeten seg av gluten och inte alls lika krispigt frasig vid friteringen.
- Doppa sparrisen först i lite mjöl och sen i smeten. Fritera i omgångar.
- Låt rinna av på hushållspapper.
- Stek äggen på medelvärme, gärna i stansring, med lite olja och smör.
- Servera tempurasparrisen tillsammans med det stekta ägget lite krispiga blad och pistou.
Tips
Ät den som en helt egen grön förrätt eller kör den som tillbehör till en grillad fisk.