Tennisbollspaj med inbakad kardemummavaniljkräm och havresmul

Publicerat:
2020-10-16Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
8portioner
Pajdeg
- 200gsmör
- 4dlvetemjöl
- 1dlströsocker
- 1tskvaniljsocker
- 1 rejälnypa(or)salt
- 1tskkardemumma, nystött
- 1½dlhavrregryn
- 1dlfinhackade pistagenötter
Vaniljkräm med kardemumma, till fyllning 1
- 2dlmjölk
- 40gäggula, ca 2 st
- 1mskströsocker
- 1mskmajsstärkelse
- 2tskvaniljsocker
- ¼tsknystött kardemumma
Fyllning 2
- ca 2-3dlblandade bär, frysta
- ½mskpotatismjöl
- 2mskströsocker
- 2mskriven kokos
Så lagar du
Pajdeg
1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).
2. Mixa alla ingredienser utom havregryn och pistagenötter (de ska tillsättas senare) i en matberedare.
3. Tryck ut 2/3 av degen i en muffinsplåt, degen räcker till 8 st små pajer. Låt degen gå en liten bit över kanten, nagga botten med gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.
Vaniljkräm
1. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker och kardemumma i en kastrull och låt det sjuda på svag värme under vispning tills det blir en tjock kräm. Passa noggrant så den inte bränner vid.
2. Låt den svalna något och tillsätt sedan vaniljsocker och kardemumma. Låt svalna lite till.
Montering av pajen
1. Klicka i vaniljkrämen över den obakade pajdegen i pajformarna.
2. Blanda försiktigt de frysta bären med potatismjöl och socker i en bunke, skeda ut bären över vaniljkrämen.
3. Blanda resterande pajdeg med havregrynen och halva mängden hackade pistagenötter smula över pajen.
4. Baka i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills pajerna fått fin färg. Låt svalna helt innan du tar ut dem ur formen, lättast är att vrida lite på en paj i taget sen tilta formen så ramlar den ut.
5. Strö över det sista av pistagenötterna och smält försiktigt den vita chokladen i en skål i micron.
6. Låt chokladen svalna lite och häll ner i en spritspåse, klipp ett litet hål och spritsa på en vit båge på vardera sida.
7. Strö försiktigt över lite kokos. Servera och klappa dig på axeln, du är grym!