Thaigryta med fläskfilé

Thaigryta med fläskfilé

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    fläskfilé
  • 1st
    citrongräs
  • 2st
    limeblad
  • 1st
    liten bit ingefära
  • 1st
    lime
  • 4dl
    kokosmjölk
  • 1st
    gul lök
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1tärning(ar)
    hönsbuljong
  • 2msk
    fisksås
  • 1dl
    vatten
  • 8st
    sockerärter
  • 2st
    morötter
  • 2st
    selleristjälkar
  • några blad färsk thaibasilika
  • några blad färsk koriander
  • olja (eller smör) till stekning

Så lagar du

Krossa och finhacka citrongräset och vitlöksklyftorna. Skala och finhacka ingefäran (spara ev. en liten bit till avsmakning). Hetta upp en kastrull med lite smaksatt olja i botten. Strimla löken och fräs den tillsammans med ingefäran, citrongräset och vitlöken, samt hela limeblad. Tillsätt sedan skivad morot och stjälkselleri samt grovhackade sockerärter. Rör runt och låt allt "svetta" i grytan.

Finputsa fläskfilén och strimla i lagom munsbitar. Tillsätt köttet i grytan och låt det fräsa i några minuter. Höj temperaturen något.

Tillsätt kokosmjölk, späd eventuellt med lite vatten. Låt grytan koka in lite. Smaksätt med fisksås och limejuicen. Tillsätt buljongtärningen (outspädd) och eventuellt lite mer ingefära (riv och pressa ner saften). Allra sist: Garnera med färska örter, exempelvis thaibasilika och koriander.

Servera med basmatiris eller liknande.

Dela det här receptet med dina vänner!