Ingredienser
4portioner
- 1stfläskfilé
- 1stcitrongräs
- 2stlimeblad
- 1stliten bit ingefära
- 1stlime
- 4dlkokosmjölk
- 1stgul lök
- 2klyfta(or)vitlök
- 1tärning(ar)hönsbuljong
- 2mskfisksås
- 1dlvatten
- 8stsockerärter
- 2stmorötter
- 2stselleristjälkar
- några blad färsk thaibasilika
- några blad färsk koriander
- olja (eller smör) till stekning
Så lagar du
Krossa och finhacka citrongräset och vitlöksklyftorna. Skala och finhacka ingefäran (spara ev. en liten bit till avsmakning). Hetta upp en kastrull med lite smaksatt olja i botten. Strimla löken och fräs den tillsammans med ingefäran, citrongräset och vitlöken, samt hela limeblad. Tillsätt sedan skivad morot och stjälkselleri samt grovhackade sockerärter. Rör runt och låt allt "svetta" i grytan.
Finputsa fläskfilén och strimla i lagom munsbitar. Tillsätt köttet i grytan och låt det fräsa i några minuter. Höj temperaturen något.
Tillsätt kokosmjölk, späd eventuellt med lite vatten. Låt grytan koka in lite. Smaksätt med fisksås och limejuicen. Tillsätt buljongtärningen (outspädd) och eventuellt lite mer ingefära (riv och pressa ner saften). Allra sist: Garnera med färska örter, exempelvis thaibasilika och koriander.
Servera med basmatiris eller liknande.