The great goulash

The great goulash

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    benfri högrev eller märgpipa, skuren i 2 cm stora kuber, alt grytbitar (bog och rygg) av kalvkött
  • 1
    stor gul lök, finhackad
  • 1
    stor vitlöksklyfta, finhackad
  • 1
    morot, skuren i tärningar
  • 1
    persiljerot eller palsternacka, skuren i tärningar
  • 1
    stor röd paprika, skuren i små tärningar
  • 1
    tomat, skuren i småbitar
  • 3msk
    starkt paprikapulver (rosenpaprika) eller sött (delikatessenpaprika)
  • 1 1/2liter
    kalv- eller kycklingbuljong, alt vatten
  • 1 1/2tsk
    mald kummin
  • salt och nymald svartpeppar
  • oliv-, majs- eller solrosolja
  • 4
    medelstora fasta potatisar, skurna i tärningar
  • 2-3dl
    surkål
  • 1
    jalapeño eller hot wax chili, finhackad med fröhuset
  • 1dl
    crème fraiche

Så lagar du

1. Hetta upp en stor och vid gryta med olivolja. Börja med att bryna kött och lök, krydda med salt och svartpeppar.

2. Sänk värmen och tillsätt vitlök, morot, persiljerot, paprika och tomat. Låt det fräsa på svag värme några minuter. Tillsätt paprikapulvret, rör om, och täck med lock. Fortsätt att fräsa på svag värme 1 minut. Häll eventuellt på lite vatten om det ser torrt ut. Tillsätt buljong, kummin och lite salt och svartpeppar. Täck med lock och låt småkoka 50 minuter.

3. Blanda i potatistärningarna och låt småkoka ytterligare 10-15 minuter eller tills kött och potatis är mjuka. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg sist i surkål och jalapeño.

Servering:

Häll upp i djupa tallrikar och servera med en klick crème fraiche som god kontrast.

Gästkock: Jonas Borssén i kokboken "Allt i ett", Prisma

Dela det här receptet med dina vänner!