Tjälknöl på älgrostbiff med buljongkokt potatis
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 1,5kgfryst älgrostbiff
- 1litervatten
- 1dlsalt
- 2msksocker
- 2mskkrossad svartpeppar
- potatis
- lagerblad
- kycklingbuljong
- vitlök
- gul lök
- färsk timjan
- smör
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Lägg den frysta älgrostbiffen på ett galler i en långpanna, sätt in i ugn på nedersta raden och låt stå i ca 9-10 timmar, gärna över natten. När köttet har en kärntemperatur på 65 grader är det klart.
3. Koka upp vatten, salt, strösocker samt krossad svartpeppar i en stor kastrull. Lägg älgrostbiffen i den varma lagen. Låt stå kallt i ca 4-5 timmar.
4. Ta upp tjälknölen torka bort ev svartpeppar, skiva den sedan så tunt som möjligt.
5. Skala potatis, lök och vitlök. Skiva potatis och lök.
6. Bryn sedan i smör tills allt har fått en gyllenbrun färg. Häll på kycklingbuljong samt lagerblad och färsk timjan. Smaka av med salt och vitpeppar. Koka i ca 25-30 minuter. Bästa resultatet får man om man äter den buljongkokta potatisen dag 2.