Tjälknöl på älgrostbiff med buljongkokt potatis

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 1,5kg
    fryst älgrostbiff
  • 1liter
    vatten
  • 1dl
    salt
  • 2msk
    socker
  • 2msk
    krossad svartpeppar
  • potatis
  • lagerblad
  • kycklingbuljong
  • vitlök
  • gul lök
  • färsk timjan
  • smör

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 100 grader.

2. Lägg den frysta älgrostbiffen på ett galler i en långpanna, sätt in i ugn på nedersta raden och låt stå i ca 9-10 timmar, gärna över natten. När köttet har en kärntemperatur på 65 grader är det klart.

3. Koka upp vatten, salt, strösocker samt krossad svartpeppar i en stor kastrull. Lägg älgrostbiffen i den varma lagen. Låt stå kallt i ca 4-5 timmar.

4. Ta upp tjälknölen torka bort ev svartpeppar, skiva den sedan så tunt som möjligt.

5. Skala potatis, lök och vitlök. Skiva potatis och lök.

6. Bryn sedan i smör tills allt har fått en gyllenbrun färg. Häll på kycklingbuljong samt lagerblad och färsk timjan. Smaka av med salt och vitpeppar. Koka i ca 25-30 minuter. Bästa resultatet får man om man äter den buljongkokta potatisen dag 2.

Dela det här receptet med dina vänner!