Tokiga höns i maräng

tokiga höns i maräng

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Vill du göra påskfirandet extra roligt i år? Då är det dags att prova på att göra dessa bedårande maränghöns! De är inte bara supergulliga att se på utan också jättegoda att äta. Garanterat mindre kackel än med vanliga höns!

Ingredienser

  • 3st
    äggvitor
  • 1dl
    socker
  • 1/2tsk
    citronsaft
  • 1dl
    florsocker

Garnering

  • Svart karamellfärg (för att dutta dit ögonen) Gul och röd dekoreringspasta som fötter och kam och slör (finns att köpa på tub i mataffären)

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 100°C varmluft (eller 100°C på över/undervärme i vanlig ugn). 
2. Vispa äggvitorna med elvisp i en bunke tillsammans med hälften av strösockret och citronen, cirka 2 minuter på medelhastighet. 
3. Tillsätt resten av strösockret och vispa på hög hastighet till en fast maräng, cirka 4 minuter. 
4. Sikta ner florsockret i marängen och vänd försiktigt ner det med en slickepott. Nu är det dags att göra marängtestet – håll bunken försiktigt upp och ned och se om marängen glider, då behöver du vispa lite till.  
5. Nu är det dags att spritsa ut små höns på en plåt med bakplåtspapper. Du spritsar först kroppen på hönan och sedan en liten dutt ovanpå den som huvud.  
6. Ställ in plåten i ugnen. Grädda cirka 1 timme. Stäng av ugnen och öppna luckan litegrann. Låt marängerna stå kvar på eftervärme tills de har kallnat. 
7. När marängerna har kallnat gör du näbbar, fötter och kammar med hjälp av sockerpasta på tub som man kan köpa i mataffären. 
 
TIPS 1: Lite citron i äggvitan för att få bästa marängerna 

TIPS 2: Du kan färga marängerna med gul karamellfärg för att få dem extra påskiga. Då vänder du ner några droppar karamellfärg tillsammans med florsockret på slutet. Blanda försiktigt tills hela smeten har fått önskad färg. 

Dela det här receptet med dina vänner!