Tomat- och timjankyckling i lergryta

Publicerat:
2012-10-24Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1stkyckling
- 1stpalsternacka
- 1stmorot
- 4klyfta(or)vitlök
- 5stsmå schalottenlökar
- 5kvist(ar)timjan
- 1stcitron
- 1dloliver
- 1dlsoltorkade tomater
- 1ask(ar)cocktailtomater
- 3stlagerblad
- 3dlvatten
Sås
- skyn från grytan
- ½msktomatpuré
- 1½mskphiladelphiaost
- lite olilvolja
- salt, peppar och socker
- citronsaft
Så lagar du
1. Lägg lergrytan i vatten.
2. Skala rotfrukterna och dela ner dem i grova bitar. Skrubba citronen, dela citronen i skivor. Skala löken och vitlöken, krossa vitlöken med knivbladet och dela cocktailtomaterna i halvor. Blanda detta i en skål.
3. Stycka kycklingen i bitar, över- och underlår, bröst och vingar. Salta och peppra. Varva kycklingen med övriga ingredienser en lergrytan och häll på vattnet. Sätt in lergrytan i kall ugn och sätt ugnen på 175 grader. Låt grytan vara inne i cirka 1,5 timme.
4. När kycklingen är färdig silas skyn över i en skål. Sätt på en kastrull på spisen. Bryn tomatpurén i lite olivolja. Häll på skyn och låt det koka ihop tills den fått en god smak, mixa eller vispa i osten. Smaksätt med salt, peppar citronsaft och en nypa socker. Häll såsen över kycklingen och servera med till exempel pasta eller ris.