Ingredienser
- 1paketjäst
- 1/2literljummet vatten
- 1msksalt
- 2mskströsocker
- 5mskolivolja
- 1litervetemjöl
- 12stsoltorkade tomater i olja
- flingsalt
- olja
Så lagar du
Smula jästen i en bunke och häll över det fingervarma vattnet. Rör om eller vispa tills jästen löst sig. Tillsätt sedan salt, socker, olja och rör om. Tillsätt mjöl, lite i taget. Arbeta med degen tills den släpper från bunkens kanter. Degen ska vara lite kladdig. Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form (ca 20 x 30 cm) med olivolja och stjälp i degen. Tryck ut degen så att den blir ett par centimeter tjock. Täck över degen igen och låt den jäsa i ytterligare 30 minuter. Häll av oljan från tomaterna och spara den. Tryck ner de soltorkade tomaterna halvvägs i brödet precis innan brödet ställs in i ugnen. Ringla över oljan från tomaterna över brödet och strö över lite flingsalt. Grädda brödet i ugnen i ungefär 40 minuter.
<b>Tips:</b>
Det underlättar om du har en elvisp med degkrokar eller en matberedare när degen ska arbetas ihop.