Tomatketchup

Publicerat:
2017-04-06Tillagningstid:
Ingredienser
- 350gfärska tomater
- 2mskmatolja
- 1dltomatpuré
- 100ggul lök
- 1dlvinäger
- 3,5dlvatten
- ½dlsocker
- 1tsksalt
- 1mskmaizena
Så lagar du
1. Skär ett litet kryss på toppen av tomaten och ta bort kvistskrutten. Sen kokar (blancherar) du tomaterna i ca 1 minut.
2. Kyl ner dem tills de är ljumma så du inte bränner dig, för nu ska du skala dem och ta bort kärnorna. Det är bara själva ”tomatköttet” man använder, och det ska du skära i små bitar.
3. Hacka löken och stek den på svag värme i oljan. Den ska bara bli glansig och mjuk, inte få någon färg. Man brukar kalla detta för att man ”svettar” löken.
4. Slå ihop dina hackade tomater med den svettade löken och vattnet i en gryta och låt det koka på svag värme i 30 minuter. Det ska sjudas, eller småputtra kan man säga.
5. När detta är färdigt ska man blanda i socker och salt och mixa det så det blir slätt.
6. Smaka sedan av med vinäger och red den med majsena.
7. Vill man så kan man krydda lite extra med antingen curry (ungefär 1 tsk brukar vara lagom) eller med chili om man vill ha den stark. Man får smaka sig fram så den blir precis så som man själv vill ha den.
8. En sak som är bra att veta är att alla smaker känns mycket starkare när de är varma. Så om du tycker att den inte alls blev så stark som du tyckte att du gjorde den, så beror det på detta och då kan man krydda lite till när den har svalnat.
9. Ketchupen måste stå i kylskåp för att inte blir dålig.