Tomatketchup

Publicerat:
2017-04-27Tillagningstid:
Ingredienser
- 1kghackade röda tomater alt. hela tomater på burk
- 1strödlök, grovhackad
- ½stfänkål, grovhackad
- 1-2ststjälkar selleri, grovhackade
- 2stvitlöksklyftor, pressade
- 1krmchiliflakes, eller mer efter smak
- 1mskkoriander (valfritt)
- 1mskworcestershiresås
- ½dltimjan, färsk hackad alt. 1 msk timjan
- ½dlbasilikablad, färska finhackade
- 150-175mlröd vinäger
- ½dlfarinsocker
- 3dlvatten
- salt och peppar
- 3mskolivolja
Så lagar du
1. Blanda alla grönsaker (utom tomaterna) i en panna med olivoljan, krydda med vitlök, chili, koriander, worcestershiresås, timjan, salt och peppar.
2. Stek grönsakerna under omrörning på medeltemperatur i ca 15 minuter. Tillsätt tomaterna och vatten och låt koka upp. Låt sjuda och reducera såsen nästan till hälften, till en tjockare konsistens.
3. Addera basilikan och mixa såsen med en handmixer tills det blir en slät sås. Sila såsen 2 gånger för att få den riktigt slät. Andra gången du silar såsen gör det igenom en riktigt fin sil med små hål, det är nu du får den riktigt krämig och kan trycka ut all den goda tomatjuicen.
4. Häll tillbaka såsen i en ren panna, tillsätt farinsockret och vinäger och låt den sjuda och få en ketchuplik konsistens, beroende på hur mycket tomatjuice du lyckats pressa ur, hur bra din spis är och vilken panna/kastrull du använder kan det ta 40 min - 2 h. Därför får du besöka pannan ett flertal gånger så du får ketchupen precis perfekt, kom ihåg att ketchupen är lösare när den är varm. Kom ihåg att smaka av och tillsätt mer kryddor efter eget önskemål.
5. Låt ketchupen kallna och förvara den i en glasburk och använd alltid en ren sked när du skopar ur den,