Tomatpaj med basilika

Publicerat:
2017-08-22Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Pajdeg
- 1 ½dlvetemjöl (90 g)
- drygt 1 ½ dlrågmjöl (90 g)
- 1krmsalt
- 125gsmör
- 2mskvatten
Fyllning
- 1 ¼–1 ½kgtomater
- 1tsksalt
- 2gula lökar
- 2vitlöksklyftor
- 2mskolivolja
- cirka 200glagrad ost, till exempel prästost eller parmesan, finriven
- 1 ½mskmajsstärkelse
- nymald svartpeppar
- 1kruk(or)basilika eller torkad oregano
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 150 grader, använd varmluftsugn om du har det.
2. Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär cirka 3 skivor av varje tomat. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Strö över salt. Låt dem bli halvtorkade i ugnen cirka 1,5 timme.
3. Gör under tiden pajdegen: Blanda mjöl och salt. Tillsätt smöret och arbeta till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Kavla degen till en stor rundel eller tryck ut den direkt i en form med löstagbar kant cirka 26 cm i diameter. Ställ formen i kyl eller frys.
4. Finhacka löken och pressa vitlöken, fräs alltsammans riktigt mjukt i olivolja.
5. När tomaterna är färdiga höj ugnstemperaturen till 225 grader. Klä kanten på pajdegen med aluminiumfolie och grädda pajformen 12–15 minuter i nedre delen av ugnen.
6. Blanda ost och majsstärkelse. Ta bort aluminiumfolien och fördela hälften av osten blandad med majsstärkelse i pajbottnen. Lyft upp tomaterna t ex med en pincett och fördela hälften ovanpå på osten, vrid över rejält med svartpeppar. Fördela sedan hälften av den frästa löken ovanpå och hälften av basilikabladen. Fördela resten av osten, tomaterna och löken ovanpå och vrid över svartpeppar
7. Grädda i cirka 30 minuter. Ta ut pajen och ta loss kanten. Strö över strimlade basilikablad och servera med sallad. Pajen kan även serveras kall.