Tonfisktartar med stracciatella och agretti

Tonfisktartar med stracciatella och agretti.

Publicerat:

Tillagningstid:

En av den italienska vårens primörer är agretti – sodaört på svenska. Smaken påminner om spenat och sparris med en ton av hav. Här i sällskap med rå tonfisk och stracciatella som är innanmätet av en burrata, alltså en gräddslungad mozzarella – det godaste av det goda! Hittar man inte agretti går det fint att utesluta och bara garnera med körvel eller basilika och kanske lite kapris stekt i olivolja!

Ingredienser

4portioner

  • 300g
    rå tonfisk, miljömärkt
  • ½
    citron, zesten
  • 2msk
    olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 150g
    stracciatella eller burrata
  • 1
    röd endive
  • 250g
    agretti (alt. färsk basilika, körvel eller kapris)
  • salt
  • 2-3msk
    olivolja
  • ½
    citron, saften

Så lagar du

  1. Hacka tonfisken i små tärningar. Blanda ner citronzest och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

  2. Ansa agretti ordentligt och skölj i kallt vatten.

  3. Koka agretti i lätt saltat vatten i 10 minuter. Slå av vattnet och vänd den kokta agrettin i olivolja och citronsaft.

  4. Bryt bladen av endive och lägg upp blad och stracciatella på förrättstallrikar. Toppa med tonfisktartar och agretti. Ringla gärna lite extra olivolja över.

Dela det här receptet med dina vänner!