Tonfisktartar med stracciatella och agretti

Publicerat:
2021-05-05Tillagningstid:
En av den italienska vårens primörer är agretti – sodaört på svenska. Smaken påminner om spenat och sparris med en ton av hav. Här i sällskap med rå tonfisk och stracciatella som är innanmätet av en burrata, alltså en gräddslungad mozzarella – det godaste av det goda! Hittar man inte agretti går det fint att utesluta och bara garnera med körvel eller basilika och kanske lite kapris stekt i olivolja!
Ingredienser
4portioner
- 300grå tonfisk, miljömärkt
- ½citron, zesten
- 2mskolivolja
- salt och svartpeppar
- 150gstracciatella eller burrata
- 1röd endive
- 250gagretti (alt. färsk basilika, körvel eller kapris)
- salt
- 2-3mskolivolja
- ½citron, saften
Så lagar du
Hacka tonfisken i små tärningar. Blanda ner citronzest och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
Ansa agretti ordentligt och skölj i kallt vatten.
Koka agretti i lätt saltat vatten i 10 minuter. Slå av vattnet och vänd den kokta agrettin i olivolja och citronsaft.
Bryt bladen av endive och lägg upp blad och stracciatella på förrättstallrikar. Toppa med tonfisktartar och agretti. Ringla gärna lite extra olivolja över.