Tonkabakelse

Publicerat:
2017-03-24Tillagningstid:
Ingredienser
Brownie
- 150gströsocker
- 60gvetemjöl
- 20gmörk choklad
- 2 gbakpulver
- 1ägg
- 1krmsalt
- 20gfrysta, tinade hallon
- 2tskespresso eller väldigt starkt kaffe
- 1tskcognac eller rom
- 90gbrynt smör
Apelsinkräm
- 450gapelsinjuice
- 90gströsocker
- 100gäggula (cirka 5 stycken)
- 140gsmör
- 3ggelatin
Tonkabavaroise
- 4ggelatin
- 2tonkabönor
- 180gmjölk
- 35gströsocker
- 60gäggula (3 stycken)
- 200gvispgrädde
Chokladglasyr
- 1tonkaböna
- 100gmörk choklad (65-70%)
- 50gmjölkchoklad
- 100gvispgrädde
- 20gmjölk
- en knivsudd salt
Tonkakräm
- 125gmjölk
- 1tonkaböna
- 1äggula
- 20gströsocker
- 100gmörkchoklad av god kvalitet
Så lagar du
Brownie
1. Smält chokladen och rör ut i det brynta smöret. Smöret skall inte vara varmare än 60 grader.
2. Rör ihop ägg och socker tillsätt allt och rör till en slät massa.
3. Häll upp i väl smorda önskade formarform. Baka i 175 grader, cirka 10–15 minuter i varmluftsugn.
Apelsinkräm
1.Börja med att reducera 450 gram pressad apelsinjuice till 225 gram
2. Lägg gelatinbladet i iskallt vatten i cirka 10 minuter. Vispa ägg och strösocker slätt.
3. Häll den reducerade varma apelsinjuicen över den uppvispade strösocker och äggblandningen. Blanda ordentligt med visp. Häll sedan tillbaka hela blandningen i kastrullen och värm upp till 83 grader.
4. Ta av kastrullen från spisen och krama ur vattnet ur gelatinet. Tillsätt gelatinet och rör om ordentligt så att gelatinet smälter i smeten. Tillsätt smöret och mixa så att det blir en slät kräm.
5. Häll krämen ovanpå brownien och ställ den i frysen i cirka 1 timme.
Tonkabavaroise
1. Hacka tonkabönorna i lite mindre bitar. Lägg dem tillsammans med mjölken i en kastrull och koka upp.
2. Ta kastrullen från plattan och låt bönorna dra i cirka 20 minuter.
3. Vispa grädden lätt (soft peaks), och ställ den i kylen.
4. Sila av bönorna. Lägg gelatinet i rikligt med kallt vatten.
5. Vispa socker och äggula till en slät massa. Häll på mjölken under konstant vispning.
6. Värm blandningen till 83 grader. Krama ur vattnet och tillsätt gelatinet. Sila blandningen i en bred form och ställ den i kylen.
7. Rör då och då. Låt blandningen nå 25 grader.
8. Vänd försiktigt i den lätt vispade grädden. Häll tonkabavaroisen över apelsinkrämen och låt bakelsen stelna i minst 5 timmar.
Chokladglasyr
1. Hacka chokladen och mjölkchokladen till små bitar och lägg dem i en skål.
2. Dela tonkabönan i fyra delar. Koka upp tonkabönan, grädden, saltet och mjölken och låt blandningen dra i cirka 30 minuter.
3. Koka upp det hela igen och ta ur delarna av tonkabönan. Häll blandningen försiktigt under omrörning över chokladen. Rör tills tryffeln ”går ihop”.
4. Stryk ut tryffeln över den frysta tonkabavaroisen och låt den stelna i frys i cirka 1 timme.
5. Skär upp tonkabakelsen i önskade bitar. Spritsa tonkakrämen och dekorera med andra önskade ingredienser.
Tonkakräm
1. Hacka chokladen i riktigt små bitar och lägg dem i en bunke.
2. Dela tonkabönan i fyra delar.
3. Koka upp mjölken med den delade tonkabönan, och dra kastrullen från spisen. Låt tonkan dra i cirka 20 minuter.
4. Vispa ihop äggulan och sockret. Rör ner äggblandningen i mjölken och värm till 83 grader.
5. Häll mjölkblandningen genom en sil (så att tonkan blir avskild) och ner i den hackade chokladen under ständig omrörning.
6. Låt krämen svalna i kyl i cirka 4 timmar innan den spritsas i önskat mönster ovanpå bakelsen.