Tore Wretmans köttbullar

Ingredienser
6portioner
- 100gfläskfärs mald två gånger
- 200gnötfärs mald två gånger
- 100gkalvfärs mald två gånger
- 1gul lök
- 1dlgrovt rivet vitt färskt bröd
- 2dlgrädde
- 1ägg
- 1nypa(or)salt
- 1nypa(or)vitpeppar
- smör
- matolja
Inlagd gurka
- 1stgurka
- 0,5dlättika
- 1dlsocker
- 1,5dlvatten
- 1knippa(or)kruspersilja
Tillbehör
- färskpotatis
Så lagar du
Receptet är beräknat på cirka 40 köttbullar.
1. Ta bort kanterna från det färska brödet. Riv brödet på den grova delen av ett rivjärn. Lägg det rivna brödet i en skål och slå på grädde.
2. Finhacka löken. Stek lätt i en klick smör och olja. Blanda all färs noga. Använd gärna händerna, det går fortare då.
3. Tillsätt det rivna brödet och grädden, den stekta löken och ägget. Salta och peppra. Rör om tills färsen känns fast. Rulla färsen till köttbullar stora som pingisbollar. Stek i rejält med smör.
4. Skala och skiva gurkan tunt. Grovhacka kruspersiljan. Blanda ättika, socker och vatten. Rör om. Lägg ner gurkskivorna och kruspersiljan. Låt stå och dra en stund.
5. Servera köttbullarna med inlagd gurka och kokt färskpotatis.