Torkade grönsaker

En röd paprika på en skärbräda bredvid hackad gul paprika. Vi ser också två burkar med torkad paprika.

Publicerat:

Tillagningstid:

Torka grönsakerna som blir över – ett bra sätt att minska matsvinnet. Paprika, zucchini, vitlök, chili och svamp går lätt och snabbt att torka. Torkade grönsaker kräver ingen energi för att bevaras, de tar liten plats och de håller i flera år.

Ingredienser

  • valfri svamp
  • vitlök
  • paprika
  • zucchini
  • chili

Så lagar du

Svamp:

All svamp går att torka, även vanliga champinjoner.

  1. Rensa och skiva svampen i 5 mm tjocka skivor. 
  2. Lufttorka på ett galler, myggnät eller en bricka med bakplåtspapper. Svampen behöver inte torkas i ugnen, den torkar på några dagar i rumstemperatur.


Vitlök:

  1. Skiva vitlöken i 1 mm tjocka skivor. 
  2. Bred ut skivorna på lite bakplåtspapper och låt lufttorka. Det tar några dagar i rumstemperatur.


Paprika:

Paprika får bättre smak om man blancherar den innan torkningen.

  1. Skär paprikan i 5 mm tjocka skivor.
  2. Koka upp en stor gryta med några centimeter vatten på botten. Lägg i paprikan och låt den ligga i det kokande vattnet i 30 sekunder. Häll bort vattnet och bred ut paprikan på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  3. Torka i ugnen på 50°C med luckan lite på glänt (sätt en träslev emellan).


Zucchini:

  1. Skiva zucchinin i 5 mm tjocka skivor och bred ut skivorna på en bit hushållspapper. 
  2. Salta på skivorna och vänta i ungefär 10 minuter eller tills du ser att mycket vatten har dragits ut ur skivorna. Torka bort vattnet med hushållspapper och lägg ut skivorna på tork på en plåt eller bricka med bakplåtspapper.
  3. Zucchini kan torkas antingen i ugn på 50°C eller lufttorkas om man har varmt och torrt inne.
  4. Då zucchinislantarna rasslar och prasslar är de torra.


Chili:

Chilifrukter kan lufttorkas hela. Du kan antingen lämna dem att torka där de ligger, trä upp dem på ett snöre eller bind ihop dem i dekorativa buketter och häng upp i köket, färdiga att användas. 

Dela det här receptet med dina vänner!