Torrone

    Publicerat:

    Ingredienser

    • 450g
      honung
    • 350g
      socker
    • 1dl
      vatten
    • 1msk
      glykos
    • 2st
      äggvitor
    • 1krm
      salt
    • 7dl
      blandade nötter (valnöt, mandel, hasselnöt, cachew, pistage)
    • 2dl
      maizena

    Så lagar du

    Mät upp honung, socker, vatten och glykos i en stor kastrull (ca 5 lit) och koka tills termometern visar 140 grader. Rör då och då. Ta kastrullen till sidan.

    Vispa vitorna tillsammans med saltet till hårt skum i en matberedare.

    Tillsätt den varma sockerlagen till vitorna i en mjuk stråle.

    Fortsätt att vispa på låg hastighet tills smeten har svalnat något. Den skall inte bli kall men du skall kunna hålla i bunken utan att bränna dig.

    Stanna maskinen och med hjälp av en slev rör du i nötterna i den sega massan.

    Mjöla ett bakbord med maizena och mjöla även in händerna. Stjälp upp massan på bordet och knåda den några gånger så att nötterna verkligen sprids jämnt i smeten.

    Forma till 2 limpor ca 40 cm långa som du lägger på ett smörpapper.

    Låt svalna i rumstemperatur ca 2-3 timmar.

    Pudra torronen med lite maizena eller druvsocker så klibbar inte ytan.

    Torronen förvaras bäst i en lufttät burk eller liknande.

    <m>Tips</m>:

    Täck den färdiga (limpan) torronen med mörk choklad och låt stelna. Det blir inte bara vackert – utan även himmelskt gott!

    Vänta med att skära upp torronen tills strax innan servering

    Dela det här receptet med dina vänner!