Ingredienser
- 450ghonung
- 350gsocker
- 1dlvatten
- 1mskglykos
- 2stäggvitor
- 1krmsalt
- 7dlblandade nötter (valnöt, mandel, hasselnöt, cachew, pistage)
- 2dlmaizena
Så lagar du
Mät upp honung, socker, vatten och glykos i en stor kastrull (ca 5 lit) och koka tills termometern visar 140 grader. Rör då och då. Ta kastrullen till sidan.
Vispa vitorna tillsammans med saltet till hårt skum i en matberedare.
Tillsätt den varma sockerlagen till vitorna i en mjuk stråle.
Fortsätt att vispa på låg hastighet tills smeten har svalnat något. Den skall inte bli kall men du skall kunna hålla i bunken utan att bränna dig.
Stanna maskinen och med hjälp av en slev rör du i nötterna i den sega massan.
Mjöla ett bakbord med maizena och mjöla även in händerna. Stjälp upp massan på bordet och knåda den några gånger så att nötterna verkligen sprids jämnt i smeten.
Forma till 2 limpor ca 40 cm långa som du lägger på ett smörpapper.
Låt svalna i rumstemperatur ca 2-3 timmar.
Pudra torronen med lite maizena eller druvsocker så klibbar inte ytan.
Torronen förvaras bäst i en lufttät burk eller liknande.
<m>Tips</m>:
Täck den färdiga (limpan) torronen med mörk choklad och låt stelna. Det blir inte bara vackert – utan även himmelskt gott!
Vänta med att skära upp torronen tills strax innan servering