Torsk med salamiströssel och gurksalsa

Publicerat:
2016-02-04Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4torskryggfiléer à 150 g
- 2mskolivolja
- 2msksmör
- saft av en halv citron
- salt och peppar
Strössel
- 2skiva(or)ljust surdegsbröd
- 80gskivad salami
- 1vitlöksklyfta
- 1mskolivolja
- ½kruk(or)basilika
Gurksalsa
- 1gurka
- ½finhackad rödlök
- ½dlhackad mynta
- 2mskolivolja
- 3msklimesaft
- salt och peppar
Mandelpotatispuré
- 800gmandelpotatis
- 2,5dlmjölk
- 50gsmör
- salt och peppar
Så lagar du
Salamiströssel
1. Sätt ugnen på 200°. Kantskär brödet och fintärna det. Strimla salamin. Lägg bröd och salami på en plåt med bakplåtspapper och blanda runt. Skala vitlöken, pressa över bröd- och korvblandingen och ringla över olja.
2. Rosta mitt i ugnen 8–10 min tills blandningen fått fin färg. Låt kallna. Lägg blandningen i en matberedare, tillsätt basilika och mixa till allt till grova smulor.
Gurksalsa
Kärna ur gurkan och skär i små tärningar. Finhacka rödlöken. Blanda alltsammans i en skål tillsammans med finhackad mynta, limesaft och olivolja. Smaka av med salt och svartpeppar och låt stå i minst 20 minuter.
Potatispuré
Skala potatisen och koka mjuk i lättsaltat vatten. Värm mjölk och smör i en kastrull. Låt potatisen rinna av och häll över mjölk- och smörblandningen. Vispa till ett luftigt mos. Smaka av med salt och peppar.
Torsken
1. Sätt ugnen på 150°C. Smörj en ugnssäker form med smör, lägg i fiskfiléerna och pensla dem med olivolja. Pressa över citronsaft, salt och peppra. Baka i ugnen cirka 15-20 minuter.
2. Lägg på fisken på tallrikar, skeda över salamiströssel. Servera med potatispuré och gurksalsa.
Dryckestips
Bellingham Ancient Earth Chenin Blanc 2015, Sydafrika
Nr 2085, 45 kronor (37,5 cl)
Saint Clair Pioneer Block 23 Pinot Noir 2014, Nya Zeeland
Nr 2936, 89 kronor (37,5 cl)
Alkoholfritt
Natureo Free Muscat 2014, Spanien
Nr 1912, 28 kronor (37,5 cl)
Blue Ganjal, Sverige
Nr 1975, 69 kronor (37,5 cl)