Torskrygg med räksallad och potatispuré

Publicerat:
2017-01-05Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4torskryggfiléer à 150 g
- 2mskolivolja
- 2msksmör
- saft av en halv citron
- salt
- peppar
Räksallad
- 500gräkor (med skal)
- ½gurka
- 1avocado
- 20gblandade salladsblad
- 2mskdill, finhackad
- 3mskcitron, pressad
- 3mskolivolja
- salt
Potatispuré
- 500gpotatis (mjölig sort)
- 1schalottenlök
- 20gsmör
- 1dlcrème fraiche
- 2mskcitronsaft
- salt
- peppar
Till servering
- 2dlpotatischips
Så lagar du
Räksallad
1. Skala räkorna. Skala och kärna ur gurkan och skär i 1 cm tjocka tärningar. Skär även avocadoköttet i lika stora tärningar.
2. Blanda räkorna med tärnad gurka och avocado med salladsbladen och finhackad dill.
3. Vispa ihop citronsaft med olivolja och smaka av med salt och blanda ned i räksalladen.
Torsk
1. Sätt ugnen på 180°C. Smörj en ugnssäker form med smör, lägg i fiskfiléerna och pensla dem med olivolja.
2. Pressa över citronsaft, salt och peppra. Baka i ugnen cirka 15-20 minuter.
Potatispuré
1. Skala och dela potatisen i mindre bitar. Skala och skiva schalottenlöken. Koka potatis och lök ca 20 minuter tills potatisen är mjuk. Spara 1 dl av kokvattnet.
2. Lägg den kokta potatisen och löken i en matberedare tillsammans med crème fraiche, smör, pressad citronsaft och hälften av kokvattnet. Mixa allt till en puré och späd eventuellt med ytterligare kokvatten. Smaka av med salt och peppar.
3. Servera torsken med räksallad och potatispuré och smula över några potatischips på purén vid serveringen.
Drycker
Côtes du Rhône Blanc 2015, Frankrike
Nr 71947, 110 kronor
Bonterra Chardonnay 2015, USA
Nr 16632, 140 kronor
Alkoholfritt
Äppelmust Ingrid Marie, Sverige
Nr 1863, 38 kronor (37,5 cl)