Tortellini in brodo med örtolja

Publicerat:
2020-10-02Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Det här kan vara en väldigt enkel vardagsrätt eller en långlagad festmåltid med handgjorda tortellini och hemgjord buljong. I norra Italien äter man Tortellini in Brodo på juldagen som helgens höjdpunkt. Det här receptet är något av en medelväg. Buljongen är gjord på kycklingskrov och säsongens grönsaker men, tortellinin är köpt så rätten blir någorlunda enkel att få till en vanlig vardagkväll.
Ingredienser
4portioner
- 250gtortellini, färsk
- 1dlparmesan, finriven
Kycklingbuljong
- 1kycklingskrov
- 1gul lök
- 2morötter
- 200grotselleri
- 2mskolivolja
- några kvistarbladpersilja
- 3-4svartpepparkorn
- 2litervatten
Basilikaolja
- 1kruk(or)basilika, hackad
- 1tsksalt
- 1citron, zesten
- 3-4dlrapsolja
Så lagar du
1. Skala och skär löken i grova bitar. Skala och skär morot och rotselleri i bitar.
2. Fräs i olivolja några minuter. Lägg i kycklingskrov och häll på vatten. Tillsätt svartpepparkorn och låt buljongen sjuda i cirka 1 timme. Sila och smaka av med salt.
3. Mixa ingredienserna till örtolja så slätt du kan. Sila och häll gärna upp i en flaska med pip.
4. Koka upp vatten till tortellini. Salta väl och koka tortellini enligt anvisningarna på paketet.
5. Droppa några droppar olja i en djup tallrik och lägg på tortellini. Slå gärna på buljongen till bords vid servering. Riv över parmesan.