Tortilla med långbakt killinglår

Publicerat:
2019-06-18Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Långbakad killing
- 1killinglår
- 1vitlök, hel
- ½knippa(or)bladpersilja
- färsk timjan
- olivolja
- salt och peppar
Majslefser
- 4½dlmajsmjöl
- 2 nyporsalt
- 4½dlvatten
Dags guacamole
- 2avokado
- 2klyfta(or)vitlök
- 1tskkorianderfrö
- 1grön chilifrukt
- 1rödlök
- 1 nävekoriander, färsk
- lime
- salt och peppar
Bönstuvning
- 3salsiccia-korvar
- 1gul lök
- 2klyfta(or)vitlök
- 2tomater, i bitar
- 1burk(ar)kikärtor
- 1burk(ar)kidneybönor
- 2-3tskchilikrydda
- lime
- 2dlvatten
- 2mskmole (kan uteslutas)
Salsa
- 1burk(ar)krossade tomater
- 1klyfta(or)vitlök
- 1röd chili
- 10körsbärstomater, små
- ½knippa(or)koriander
- olivolja och balsamico vinäger
- salt och peppar
Så lagar du
Långbakad killing
1. Skär ut lårbenet ur köttet. Gnid in med salt, peppar och olivolja. Fyll med 3 klyftor vitlök, timjan och bladpersilja.
2. Knyt ihop med snöre och lägg låret i en ugnsfast form tillsammans med resten av vitlöksklyftorna.
3. Laga låret i ugn, 220 grader, tills det fått en brun hinna. Sänk då värmen, häll lite vatten i formen och baka klart i 140 grader i ca 3 timmar.
Majslefser
1. Knåda ihop majsmjöl, salt och vatten i en bunke. Tillsätt vattnet lite i taget tills du får rätt konsistens. Degen ska vara mjuk, smidig och lite klibbig.
2. Rulla 12-15 bollar av degen, ju fler bollar desto mindre bröd.
3. Använd en tortillapress eller kavla ut degbollarna tills de är 3 mm tjocka.
4. Stek bröden i het, torr panna, cirka 1 minut på varje sida. Vänd dem varje halvminut. De ska vara vackert gyllene och blåsa upp sig lite.
5. Lägg de färdiga bröden i hög inuti en kökshandduk så att de inte blir torra.
Dags guacamole
1. Mortla korianderfrö, vitlök, grön chili, salt och chilipulver.
2. Hacka avokado, rödlök och färsk koriander och blanda med kryddorna.
3. Smaka av med lime, salt och peppar.
Bönstuvning
1. Hacka lök och vitlök och fräs i lite smör eller olja.
2. Lägg i salsiccian i skivor.
3. Tillsätt tomater, kikärter, kidneybönor och chilipulver.
4. Tillsätt vatten och låt småkoka ihop till en stuvning.
5. Smaka av med salt, peppar och lime. Får du tag i mole, mexikansk kryddsås, så kan du använda den i här.
Salsa
1. Blanda krossade tomater, vitlök, röd chili, färsk koriander och hackade körsbärstomater.
2. Smaka av med salt, peppar, olivolja och balsamico vinäger.
Servering
Varva salsa, stuvning, kött och guacamole på majslefsan, ringla över lite mole. Servera och njut!
Tips
Killinglår går att beställa av slaktare eller i vissa butiker med köttdisk.