Ingredienser
12portioner
Mördeg
- 90gflorsocker (1 ½ dl)
- 270gvetemjöl (4 ½ dl)
- 180grumstempererat smör
- 20 gäggula (1 st)
Mazarinfyllning
- 250gmandelmassa
- 100grumstempererat smör
- 110gägg (2 st)
- 60gäggula (3 st)
Tosca
- 30gpistagenötter (½ dl)
- 50gcashewnötter (¾ dl)
- 30gparanötter (½ dl)
- 50gflisad sötmandel (¾ dl)
- 50gvispgrädde (½ dl)
- 50gsmör
- 50gströsocker (½ dl)
- 50ghonung eller glykos (2 msk)
Så lagar du
1. Mördeg: Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg, plasta och låt vila i kylen 20 minuter.
2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock platta och ta ut 12 bottnar med runda formar, 9 cm i diameter och 2 cm höga.
3. Fodra formarna ända över kanterna och skär bort överflödig deg.
4. Mazarinfyllning: Grovriv mandelmassan och blanda den noga med smöret i en bunke. Rör ner ett ägg i taget och fortsätt röra tills smeten är jämn.
5. Fyll mördegsformarna med smeten och grädda mitt i ugnen på 180 grader i 13–15 minuter.
6. Toscatäcke: Höj ugnsvärmen till 200 grader. Grovhacka nötterna och blanda med mandelfliset i en bunke.
7. Blanda grädde, smör, socker och honung/glykos i en tjockbottnad kastrull. Koka upp, sänk värmen och fortsätt koka tills blandningen börjar få en lätt gyllenbrun färg. Rör om hela tiden.
8. Häll blandningen i bunken med nötter och rör om.
9. Fördela toscasmeten på mazarinkakorna och grädda mitt i ugnen i cirka 10–11 minuter, eller tills toscatäcket har fått en gyllenbrunfärg.