Toscansk dinkelsoppa

Publicerat:
2018-09-19Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Soppa
- 3dlhela dinkelkorn eller matvete
- 1msksmör
- 1mskolivolja
- 1stgul lök
- 2stmorötter
- 2stblekselleristjälkar
- 2stsvartrötter
- 3dlgrönkål eller svartkål (strimlad)
- 1msktomatpuré
- 1stänkvitt vin
- 50gpinjenötter
- 1litervatten
- ½tärning(ar)grönsaks buljong (gärna lantbuljong)
- Extra olivolja till servering
Tillbehör
Salsicciafräs
- 2stsalsiccia
- 2mskolivolja
Gremolata
- 1näve finhackad bladpersilja
- 1stcitron (skal)
- 2klyfta(or)finhackade vitlök
- 1dlhasselnötter (rostade och grovt hackade)
- 1dlpecorino (grovt riven)
Så lagar du
1. Koka dinkel eller matvete efter anvisningarna på paketet, men ta du dem någon minut för tidigt de fortfarande har lite kärna. En del korn behöver läggas i blöt över natten! Häll av och sätt åt sidan.
2. Skala och hacka lök, skär morötter, svartrötter och selleri i skivor eller tärningar.
3. Lägg smör och olivolja i botten av en stor kastrull och sätt på medelstark värme. Lägg i de skurna grönsakerna och pinjenötter när smöret fräser och låt alltihop fräsa i ungefär 5 minuter så att grönsakerna mjuknar. Rör ner tomatpurén och häll på en skvätt vin. Låt koka upp.
4. Koka upp buljong vid sidan om. Häll i buljongen i kastrullen med grönsaker. Lägg i de kokta dinkelkornen och kålen och låt alltihop puttra i fem minuter.
5. Servera soppan med lite olivolja ringlad över och dina tillbehör.
6. Salsicciafräs: Ta ut korvfärsen och stek den krispig i olivolja.
7. Gremolata: Hacka persiljan smått. Skala vitlöksklyftorna och hacka också dom smått. Riv det ytterste skalet från citron. Blanda ihop alla ingredienserna i en liten skål och servera med soppan.