Toumsås

Publicerat:
2019-08-27Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2äggvitor
- 1-3vitlöksklyftor (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1)
- ca 2-3dlrapsolja
- ½tsksalt
- 1-2tskcitronsaft eller 1 krm citronsyra
Så lagar du
1. Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar.
2. Lägg vitlöken i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna.
3. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 minuter. Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig.
4. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar. Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Såsen håller sig i kylen upp till 3-4 dagar. Servera gärna med grillat!
Tips
Kalla ägg gör det lättare att separera vita och gula.