Ingredienser
4portioner
Pajdeg:
- 3dlvetemjöl
- 125gkylskåpskallt smör
- 3mskiskallt vatten
Fyllning:
- 3små, röda lökar
- 1liten zucchini, ca 400 g
- 1röd paprika
- 10coctailtomater
- 2-3mskolivolja
- salt, peppar
- 10marinerade oliver, kärnfria
- 1dlriven ost
- 100gca, tärnad fårost
- finstrimlat citronskal av en välborstad citron
- färsk timjan
Så lagar du
1. Fyllningen: Skala och skär löken i klyftor. Skala zucchinin slarvigt och skär den i halvmånar. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Dela tomaterna. Fräs grönsakerna i oljan ca 5 minuter. Rör om då och då. Salta, peppra och låt fyllningen kallna. Vänd ner oliverna, den rivna osten och fårosten.
2. Degen: Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret, skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med en gaffel, fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till en rundel, lägg den i en plastpåse och låt vila i kylen ca 10 minuter.
3. Sätt ugnen på 225?. Ta degen ur kylskåpet och kavla ut den på mjölat bakbord, från mitten till kanterna, till en ca 3 mm tjock rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg fyllningen i mitten av rundeln. Toppa med citronskalet och timjanen. Vik pajkanten över. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 25 min.
Den här trädgårdspajen gräddas utan form. Degen läggs helt enkelt direkt på plåten där man viker upp kanterna runt fyllningen. Det gör att den ser lite formlös ut, men på ett snyggt sätt.
Känner du dig osäker, lägg degen i en pajform. Lägg fyllningen i mitten av rundeln och vik pajkanten över. Det här är en bra pajvariant för dem som är allergiska mot ägg för att den inte innehåller någon äggstanning. Men den som vill kan pensla pajkanterna med uppvispat ägg.