Tre dagars bröd med kalljäsning

Publicerat:
2017-02-21Ingredienser
Fördeg
- 2gjäst
- 500gvatten
- 500gemmermjöl (alternativt kan man använda spelt som är finmalt)
Bröddeg
- 1500gkallt vatten
- 55gflingsalt
- 1500gekologiskt emmermjöl, siktat (alternativt kan man använda spelt som är finmalt)
- 500gekologiskt emmermjöl, fullkorn (alternativt kan man använda fullkornsspelt)
- rapsolja
- 5isbitar
Så lagar du
Fördeg - dag 1
1. Blanda jäst med vatten och mjöl. Låt stå i en stor bytta med lock över natten i rumstemperatur. Degen surnar till en så kallad falsk surdeg och blir lite bubblig.
Bröddeg - dag 2
1. Rör ut saltet i vattnet. Blanda ner fördeg och mjöl med händerna. Låt vila i rumstemperatur 30 minuter.
2. Vik i bunke 2 gånger med 30 minuters mellanrum och låt vila 30 minuter. Stjälp ut på mjölad bänk och vik en tredje och sista gång. Vänd degen upp och ner och ”spänn” ytan med hjälp av bordet.
3. Smörj en djup kastrull med rapsolja. Lyft i degen och spänn igen genom att fösa händerna in under degen och spänna ytan.
4. Täck med lock eller plastfilm och låt kalljäsa i kylen över natten, minst 16 timmar.
Dag 3
1. Stjälp upp i oljad ugnsform, snitta ytan och pudra lätt med emmersikt.
2. Baka på 250 grader med isbitar på ugnsbotten i 15 minuter.
3. Släpp ut ångan, sänk till 200 grader och baka tills brödet är 98 grader i mitten. I Strömsös varmluftsugn tog det 2 timmar och 40 min.