Tre olika picknick-mackor

Ett serveringsfat med picknick-mackor.

Publicerat:

Tillagningstid:

Underbara smörgåsar, ugnsbakade i vedeldad pizzaugn med krispiga grönsaker, hemgjord örtpesto och krämiga ostar. Dessertversionen med jordgubbar och mascarponekräm fulländar upplevelsen - perfekt för vilken picknickkorg som helst.

Ingredienser

6portioner

Smörgåsar/pizzabröd

  • 900g
    tipo-00 mjöl
  • 100g
    fullkornsmjöl
  • 620g
    ljummet vatten
  • 20g
    salt
  • 200g
    surdeg av vete

Örtpesto

  • 6dl
    bladpersilja, spenat och basilika
  • 3-4msk
    citronsaft och zest från en citron
  • 80g
    rostade mandlar utan skal
  • 80g
    parmesan
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 3dl
    olivolja
  • salt och peppar

1. Smörgås med sparris, örtpesto och mozzarella

    Grön sparris

    • 500g
      grön sparris
    • 60g
      västerbottensost
    • 3msk
      olivolja
    • salt och peppar

    Smörgåsar

    • 3st
      smörgåsar/pizzabröd
    • 3st
      buffelmozzerella
    • 2dl
      örtpesto
    • en ordentlig portion blandade salladsblad
    • 2st
      salladslökar, finhackade
    • 9st
      dadeltomater, halverade eller fjärdedelar
    • 3
      nävar färsk basilika

    2. Pizzabröd med krispig potatis, örtpesto, getost och sallader.

      Krispig potatis med getost

      • 500g
        små potatisar
      • 1dl
        olivolja
      • 300g
        getost/getrulle skuren i skivor

      Smörgåsar

      • 3st
        smörgåsar/pizzabröd
      • 3dl
        örtpesto
      • en ordentlig portion blandade salladsblad 
      • 2st
        salladslökar, finhackade

      3 Efterrätt-smörgås

        Marinerade jordgubbar

        • 500g
          färska jordgubbar
        • 100g
          socker

        Nötsmör

        • 300g
          hasselnötter
        • 125 g
          mörk choklad 70%
        • smör och florsocker

        Mascarponecreme

        • 200g
          mascarpone
        • 150g
          vispgrädde
        • 1st
          vaniljstång
        • 3-4msk
          florsocker

        Så lagar du

         Smörgåsar/pizzabröd 

        Så här gör du

        1. Blanda allt utom salt tills degen precis klibbar ihop. Låt stå 1 timme. 
        2. Tillsätt salt och knåda ordentligt i 10 min. 
        3. Forma degen till bullar på 250 g genom att sträcka ut degen till små bollar. 
        4. Jäs under våt trasa i minst 10 timmar svalt (15 grader). Alternativt kan de kylas över natten i 12-15 timmar 

         

        Pizzaugn 

        1. Sträck ut degen som till pizza, tillsätt olivolja och vik ihop till en "halvmåne". 
        2. Grädda i 350-400 grader varm pizzaugn tills de är gyllene och klara, 

         

        Örtpesto 

        1. Skölj örterna och låt dem torka.  
        2. Mixa ihop alla ingredienser till en grov pesto och krydda. 

         

        1. Smörgås med sparris, örtpesto och mozzarella

        Grön sparris

        1. Bryt av botten på den gröna sparrisen. 
        2. Blanda den med olivolja, västerbottenost, salt och peppar.
        3. Baka en kort stund på en stålpatta i pizzaugnen.

         

        Smörgåsar

        1. Bred ut bröden på insidan med örtpesto och lägg en näve salladsblad ovanpå, sedan den ugnsbakade sparrisen och tunna skivor salladslök och tomaterna. 
        2. Toppa med färsk basilika och nyp ihop sidan av smörgåsen runt fyllningen. 

         

        2. Pizzabröd med krispig potatis, örtpesto, getost och sallader

        Krispig potatis med getost

        1. Koka färskpotatisen ömt i vatten med salt, låt dem svalna. 
        2. Lägg potatisarna på en stålplatta, krossa dem lätt med handflatan.
        3. Borsta dem väl med olivolja. 
        4. Strö över salt och grädda dem krispiga i pizzaugnen. 
        5. Lägg en skiva getost på varje potatis och sätt tillbaka dem i ugnen tills osten är gyllene och gratinerad. 

         

        Smörgåsar

        1. Bred ut bröden på insidan med örtpesto och lägg en näve salladsblad ovanpå, sedan den krispiga potatisen och tunna skivor salladslök. 
        2. Toppa med och pressa sidan av smörgåsen runt fyllningen. 

         

        3. Efterrätt-smörgås 

        Marinerade jordgubbar

        1. Skär jordgubbarna i kvartar och vänd dem med socker. 
        2. Låt dem dra i ca 10 min. 

         

        Nötsmör

        1. Rosta hasselnötterna i 160 grader i ca 12 minuter tills det mörka skalet har lossnat. 
        2. Låt nötterna svalna och gnid in skalet. 
        3. Lägg hasselnötterna i en matberedare och kör dem fint. 
        4. Värm choklad och smör, mixa med nötter till en jämn kräm. 
        5. Smaka av med lite salt och eventuellt lite extra florsocker. 

         

        Mascarponecreme

        1. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg den i en skål med mascarponen och grädden och vispa till en fluffig kräm, smaka av med florsocker. 
        2. Bred bröden på insidan med nötsmör, sedan de marinerade jordgubbarna, bred mascaponekrämen över den, stäng smörgåsen runt fyllningen. 

         

        Dela det här receptet med dina vänner!