Tre olika picknick-mackor

Publicerat:
2025-05-13Tillagningstid:
Underbara smörgåsar, ugnsbakade i vedeldad pizzaugn med krispiga grönsaker, hemgjord örtpesto och krämiga ostar. Dessertversionen med jordgubbar och mascarponekräm fulländar upplevelsen - perfekt för vilken picknickkorg som helst.
Ingredienser
6portioner
Smörgåsar/pizzabröd
- 900gtipo-00 mjöl
- 100gfullkornsmjöl
- 620gljummet vatten
- 20gsalt
- 200gsurdeg av vete
Örtpesto
- 6dlbladpersilja, spenat och basilika
- 3-4mskcitronsaft och zest från en citron
- 80grostade mandlar utan skal
- 80gparmesan
- 1stvitlöksklyfta
- 3dlolivolja
- salt och peppar
1. Smörgås med sparris, örtpesto och mozzarella
Grön sparris
- 500ggrön sparris
- 60gvästerbottensost
- 3mskolivolja
- salt och peppar
Smörgåsar
- 3stsmörgåsar/pizzabröd
- 3stbuffelmozzerella
- 2dlörtpesto
- en ordentlig portion blandade salladsblad
- 2stsalladslökar, finhackade
- 9stdadeltomater, halverade eller fjärdedelar
- 3nävar färsk basilika
2. Pizzabröd med krispig potatis, örtpesto, getost och sallader.
Krispig potatis med getost
- 500gsmå potatisar
- 1dlolivolja
- 300ggetost/getrulle skuren i skivor
Smörgåsar
- 3stsmörgåsar/pizzabröd
- 3dlörtpesto
- en ordentlig portion blandade salladsblad
- 2stsalladslökar, finhackade
3 Efterrätt-smörgås
Marinerade jordgubbar
- 500gfärska jordgubbar
- 100gsocker
Nötsmör
- 300ghasselnötter
- 125 gmörk choklad 70%
- smör och florsocker
Mascarponecreme
- 200gmascarpone
- 150gvispgrädde
- 1stvaniljstång
- 3-4mskflorsocker
Så lagar du
Smörgåsar/pizzabröd
Så här gör du
- Blanda allt utom salt tills degen precis klibbar ihop. Låt stå 1 timme.
- Tillsätt salt och knåda ordentligt i 10 min.
- Forma degen till bullar på 250 g genom att sträcka ut degen till små bollar.
- Jäs under våt trasa i minst 10 timmar svalt (15 grader). Alternativt kan de kylas över natten i 12-15 timmar
Pizzaugn
- Sträck ut degen som till pizza, tillsätt olivolja och vik ihop till en "halvmåne".
- Grädda i 350-400 grader varm pizzaugn tills de är gyllene och klara,
Örtpesto
- Skölj örterna och låt dem torka.
- Mixa ihop alla ingredienser till en grov pesto och krydda.
1. Smörgås med sparris, örtpesto och mozzarella
Grön sparris
- Bryt av botten på den gröna sparrisen.
- Blanda den med olivolja, västerbottenost, salt och peppar.
- Baka en kort stund på en stålpatta i pizzaugnen.
Smörgåsar
- Bred ut bröden på insidan med örtpesto och lägg en näve salladsblad ovanpå, sedan den ugnsbakade sparrisen och tunna skivor salladslök och tomaterna.
- Toppa med färsk basilika och nyp ihop sidan av smörgåsen runt fyllningen.
2. Pizzabröd med krispig potatis, örtpesto, getost och sallader
Krispig potatis med getost
- Koka färskpotatisen ömt i vatten med salt, låt dem svalna.
- Lägg potatisarna på en stålplatta, krossa dem lätt med handflatan.
- Borsta dem väl med olivolja.
- Strö över salt och grädda dem krispiga i pizzaugnen.
- Lägg en skiva getost på varje potatis och sätt tillbaka dem i ugnen tills osten är gyllene och gratinerad.
Smörgåsar
- Bred ut bröden på insidan med örtpesto och lägg en näve salladsblad ovanpå, sedan den krispiga potatisen och tunna skivor salladslök.
- Toppa med och pressa sidan av smörgåsen runt fyllningen.
3. Efterrätt-smörgås
Marinerade jordgubbar
- Skär jordgubbarna i kvartar och vänd dem med socker.
- Låt dem dra i ca 10 min.
Nötsmör
- Rosta hasselnötterna i 160 grader i ca 12 minuter tills det mörka skalet har lossnat.
- Låt nötterna svalna och gnid in skalet.
- Lägg hasselnötterna i en matberedare och kör dem fint.
- Värm choklad och smör, mixa med nötter till en jämn kräm.
- Smaka av med lite salt och eventuellt lite extra florsocker.
Mascarponecreme
- Skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg den i en skål med mascarponen och grädden och vispa till en fluffig kräm, smaka av med florsocker.
- Bred bröden på insidan med nötsmör, sedan de marinerade jordgubbarna, bred mascaponekrämen över den, stäng smörgåsen runt fyllningen.