Tre saffranskakor på en deg

Publicerat:
2018-11-23Tillagningstid:
Ingredienser
Susannes små saffranskakor – Grunddeg
- ½gsaffran
- 2mskvispgrädde
- 200gsmör, kallt, skuret i bitar
- 330gvetemjöl
- 35gflorsocker
- 2tskvaniljsocker
- 2ägg, gulor till degen, vitor till marängen
Juliga jitterbugg
- 2äggvitor
- ¾dlströsocker
Saffranssnittar med hallonfyllning och citronglasyr
- ½dlfast hallonsylt eller marmelad
- ½dlflorsocker
- pressad citron
Söta små saffranskakor
Så lagar du
På Susannes blogg finns steg för steg-instruktioner med bilder.
Susannes små saffranskakor – grunddeg
1. Mortla saffran och koka upp den med grädde. Låt svalna.
2. Lägg smör, mjöl, socker och vanilj i matberedaren. Mixa hastigt ihop, tillsätt äggulor och saffransgrädde. Tvärmixa till en slät deg.
3. Knåda ihop, lägg i plastpåse och ställ i kylen. Jag brukar låta den vila så ett tag, ibland över natten, ibland bara i någon timme. Sedan bakar du ut enligt vad du vill ha, jag har delat degen i 3 delar, marängen blir något stor sats, men svårt göra mindre.
4. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och baka 10-15 minuter mitt i ugnen på 175 grader.
Juliga jitterbugg
1. Vispa upp vitor och socker till maräng. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek.
2. Bred ut marängen på degen, rulla ihop, skär i så stora bitar du vill.
Saffranssnittar med hallonfyllning och citronglasyr
1. Forma degen till en rulle, 3-4 cm i diameter. Tryck till och tryck med ett finger så att det bildas en skåra. Fyll skåran med marmelad.
2. Grädda, låt svalna något, men inte helt. Blir den för kall går den inte att skära snyggt.
3. Skär i bitar. Låt svalna helt.
4. Rör ihop florsocker och vatten, ringla ovanpå.
Tips
Jag skär gärna lite på diagonalen. Tycker det blir fint.
Söta små saffranskakor
1. Forma degen till en rulle, 3-4 cm i diameter.
2. Rulla i pärlsocker eller kokos, tryck fast runt om. Skär i bitar.