Råbiff med hasselnötter och tryffelmajonnäs

Publicerat:
2018-11-21Tillagningstid:
En superlyxig liten förrätt med tydliga och rättframma smaker. Har man inte tillgång till färsk tryffel kan man smaksätta med tryffelsalt eller göra denna förrätt med till exempel en chilimajonnäs istället. Hygien och nogsamhet är viktigt när man hanterar rått kött så se till att ha rena händer och redskap och håll köttet kallt.
Ingredienser
4portioner
Råbiff
- 300goxfilé eller kalvinnanlår
- 2-3mskolivolja
- 1mskkapris, gärna inlagd i salt
- 1mskschalottenlök, finhackad
- salt och peppar
Tryffelmajonnäs
- 1stägg
- 1tskvitvinsvinäger
- ½tsksalt
- ½mskdijonsenap
- 2½dlolja med neutral smak, t ex solrosolja
- ½tsktryffelsalt eller färsk tryffel
Tillbehör
- sallad, t ex ruccola, machésallad och andra små blad
- 1dlhasselnötter, rostade
- olivolja av fin kvalitet
Så lagar du
Råbiffen
1. Skrapa oxfilén försiktigt med en vass kniv längst med filéen i senornas riktning. Det sista kan du hacka så fint som möjligt. Lägg in färsen i kylskåpet. (Du kan också be din kötthandlare mala köttet åt dig i din butik eller mala i en köttkvarn)
2. Förbered dina tillbehör.
3. Lägg upp biffarna på en bädd av sallad. Garnera med majonnäs. Strö över rostade och hackade hasselnötter, ringla över en fin olivolja.
4. Skär bröd i tunna skivor, pensla med lite olja och rosta i ugn på låg värme.
Tryffelmajonnäs
5. Mixa ägg, vinäger, salt och senap.
6. Häll i oljan droppvis och fortsätt mixa tills all olja är nedvispad i majonnäsen.
7. Smaksätt majonnäsen med tryffelsalt eller nyriven tryffel.