Långkok på älg med tunnbröd och varm sallad

Ingredienser
6 - 8portioner
Tunnbröd
- 6dlvatten
- 4dlvetemjöl
- 1tsksalt
- 1tskbakpulver (eller 0,25 tsk torrjäst)
- 0,5tskhel kummin
- 0,5tskfänkålsfrön
- 0,5tskanis
Långkok på älg
- 1kghelt grytkött
- 2stgula lökar
- 1burk(ar)krossade tomater
- 0,20tskrosmarin
- 0,5tsktimjan
- 0,5tskmortlade fänkålsfrön (gärna rostade)
- 0,5tskmortlad stjärnanis
- 3stvitlöksklyftor
- 0,5tskgrovmalen svartpeppar
- 0,20tskcayennepeppar
- 1tskpaprikakrydda (gärna rökt paprika)
- salt
Svampmajonnäs
- 4tsktorkade trattkantareller (eller en annan torkad svamp)
- 2stäggulor
- 1tskdijonsenap
- 2tskvitvinsvinäger
- 4dlneutral olja
- 1stvitlöksklyfta
- ev. soja att smaka av med
- 1stisbergssallad (eller vitkål)
- finrivet skal av appelsin eller citron
- 2msksolroskärnor, rostade
- 2mskrostad lök
- ev. någon riven morot eller annan rotfrukt
Så lagar du
Tunnbröd
- Förbered smeten till tunnbröden: Blanda mjöl, vatten och salt med bakpulver och jäst.
- Häll smeten i en varm stekpanna (gärna gjutjärn) som en tjockare pannkaka.
- Grädda tills brödet blivit genombakat och fått en fin färg.
Långkok av älg i trevlig sås
- Ta en rymlig gryta och ställ den på spisen på medelvärme. Lägg i 50 g smör eller täck botten av grytan med en neutral olja.
- Hacka den gula löken och fräs den tills den blivit glansig.
- Lägg sedan ner köttet och ge det en omgång i grytan tills köttet fått fin färg på ytan.
- Tillsätt alla kryddor och fräs med dessa i några minuter.
- Häll sedan i de krossade tomaterna.
- Tillsätt nu vatten tills det täcker köttet.
- Låt detta sjuda i ca 3 timmar beroende på vilken typ av kött du har, samt storleken på köttet.
- Ta ut köttet och dra isär det med två gafflar. Lägg det sedan tillbaka i grytan så att kryddorna och vätskan blandas runt med allt kött.
- Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna i grytan, tills du är nöjd med smaken.
Svampmajonnäs
- Smula eller mortla de torkade trattkantarellerna.
- Blanda äggula, senap och vinäger i ett litersmått eller liknande och häll försiktigt på oljan.
- Ta en stavmixer och ställ den längst ner i måttet, mixa på högsta medan du sakta drar stavmixern uppåt.
- Lägg i svampen, mixa lite till. Blir den för tjock så tillsätter du lite vatten.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Varm sallad
Värm några matskedar olja i en stekpanna med kanter eller murikka fräs/ stek salladen tills den blivit varm (tar några minuter) smaka av med salt och peppar.
Tips
Du kan också använda dig av surdeg när du bakar ditt tunnbröd. Har du ingen egen surdeg kan du fråga om du kan få köpa lite på ett bageri.
Då kan du sedan mata upp den med lite mera mjöl och vatten, så har du en färdig smet.