Tunnbrödsrulle med rökt potatis

Tunnbrödsrulle med rökt potatis.

Publicerat:

Tillagningstid:

Niklas Ekstedt bjuder på den sin favoritmacka från barndomen i Jämtland. Den rökta potatisen ersätter kött eller fisk på ett fint sätt.

Ingredienser

4portioner

  • 8
    potatisar, fasta
  • 4
    mjuka tunnbröd
  • grönkål
  • 50g
    brynt smör
  • 3dl
    gräddfil
  • efter smak
    pepparrot, riven
  • 1nypa(or)
    salt

Så lagar du

Rökt potatis

1. Skölj portatisen.

2. Lägg potatisarna på en plåt, häll över olja och salt och baka i ugn i 200 grader med skalet kvar till dess de blir mjuka (storleken avgör tiden i ugnen).

3. Ta en gjutjärnsgryta (en som du inte är så rädd om). Lägg i potatisarna i grytan tillsammans med två brinnande enriskvistar (ca 15-17 cm långa). OBS plocka enriset på vår eller höst när det är lite fuktigt, annars brinner det för snabbt. Om enriset är för torrt måste det först blötläggas en stund.

4. Låt kvistarna ligga tillsammans med potatisen under lock (lyft ej på locket) i 30-45 minuter.

Brynt smör

Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret medan du vispar tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att det inte bränns. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°C. Ta av från värmen och häll över i en bunke.

Montering

1. Bre stelnat brynt smör på mackan. Hacka grönkål fint och sprid ut på tunnbrödet.

2. Lägg på rökt potatis i bitar.

3. Blanda gräddfil, lite salt och riven pepparrot.

4. Klicka på gräddfil och rulla ihop tunnbrödet. Dela rullen i lagom stora bitar, garnera med lite rödlök och en klick majonnäs eller gräddfil och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!