Ugnsbakad fläskytterfilé med äpple, schalottenlök och potatis

Ingredienser
4portioner
- 800gfläskytterfilé (utan ben)
- salt och svartpeppar
- 3äpplen
- 4schalottenlökar
- 1kvist(ar)rosmarin
- 5ostronskivlingar
- 8potatisar
- 3mskolivolja
- salt och svartpeppar
Så lagar du
1. Salta och peppra filén. Bryn den i olja så att den får färg runt om. Lägg den sedan i en ugnsfast form.
2. Skölj äpplena, kärna ur och dela dem i klyftor. Dela löken i halvor, men behåll skalet på. Skiva ostronskivlingen i mindre bitar, och klyfta potatisen.
3. Lägg alla grönsakerna runt fläskfilén i formen och plocka över rosmarin. Ringla lite olivolja över och ställ i ugnen på 170 grader i ca 40 minuter.
4. Använd en köttermometer för att veta när köttet är färdigt. Niklas tycker att 64 grader är lagom, då är köttet saftigt och lätt rosa inuti. Vill du ha det mer genomstekt kan du låta temperaturen gå upp några grader till.
Tips
Många kockar tycker att kött blir saftigast vid låg temperatur, då köttet är något rosa. Vill man ha köttet helt genomstekt, och vara säker på att alla bakterier är döda låter man temperaturen stiga till 70 grader.