Ugnsbakad kronärtskocka

Publicerat:
2016-07-25Tillagningstid:
Välj gärna att baka de späda kronärtskockorna som kommer i början av säsongen, framåt sensommaren. De fullstora skockorna går förstås också bra. Kryddor och tillbehör kan varieras efter egen smak!
Ingredienser
- 4sthela kronärtskockor
- färska kryddor t.ex: rosmarin, oregano, vitlök, timjan
- ½stekologisk citron
- olivolja
- 1knippa(or)ekologisk sparris (valfritt)
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 180°. Skölj kronärtskockorna och halvera dem på längden. Lägg i en bakpapperklädd ugnsform.
2. Strö över kryddor och ringla på olja. Baka i ugn tills bladen börjar släppa, det tar någon timme.
3. När skockorna är nästan klara, lägg till sparrisen i formen, vänd runt i citronoljan och låt den bakas med i ett par minuter.
4. Servera antingen som som tillbehör, eller som huvudrätt med en matig sallad med till exempel bönor och grillad/stekt halloumi. Doppa kronärtskockan i oljan från ugnsformen eller i aioli. Stjälken äts inte, och av bladen äter man den köttiga nedre delen. Blombotten, eller hjärtat, äter man – är skockorna lite grövre skär man bort ”skägget” först. En bit bröd är också gott att doppa i oljan.