Ugnsbakad lax med gremolata

Ugnsbakad lax med gremolata

Ingredienser

4portioner

  • Drygt 1 kg
    laxsida
  • 3msk
    olivolja
  • 3 msk
    smält smör
  • salt
  • peppar

Gremolata

  • 2st
    citroner
  • 5st
    vitlöksklyftor
  • 1dl
    hackad bladpersilja
  • 4msk
    olivolja

Tillbehör

  • 1kg
    potatis

Så lagar du

Sätt ugnen på 120 grader.

Smörj en ugnsfast form och salta och peppra lite i botten.

Lägg laxen i formen, häll på olivoljan och det smälta smöret. Salta och peppra.

Sätt in laxen i ugnen, och baka i ca 35 minuter. Titta försiktigt i mitten av laxen om den är klar innan den tas ut. Den ska ha en innertemperatur på 54 grader. Skala potatis och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Pressa i potatispress.

Tvätta citronerna och riv det yttersta på skalet . Finhacka vitlöken.

Blanda ihop citronskal med vitlök och bladpersilja. Tillsätt olivoljan och smaka av.

Strössla gremolatan över laxen. Servera med pressad potatis.

Dela det här receptet med dina vänner!