Ingredienser
4portioner
- Drygt 1 kglaxsida
- 3mskolivolja
- 3 msksmält smör
- salt
- peppar
Gremolata
- 2stcitroner
- 5stvitlöksklyftor
- 1dlhackad bladpersilja
- 4mskolivolja
Tillbehör
- 1kgpotatis
Så lagar du
Sätt ugnen på 120 grader.
Smörj en ugnsfast form och salta och peppra lite i botten.
Lägg laxen i formen, häll på olivoljan och det smälta smöret. Salta och peppra.
Sätt in laxen i ugnen, och baka i ca 35 minuter. Titta försiktigt i mitten av laxen om den är klar innan den tas ut. Den ska ha en innertemperatur på 54 grader. Skala potatis och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Pressa i potatispress.
Tvätta citronerna och riv det yttersta på skalet . Finhacka vitlöken.
Blanda ihop citronskal med vitlök och bladpersilja. Tillsätt olivoljan och smaka av.
Strössla gremolatan över laxen. Servera med pressad potatis.