Ugnsbakad persikobakelse med hallon- och vaniljkräm

Publicerat:

Ingredienser

2portioner

  • 1st
    persika
  • 1ark
    fryst smördeg
  • skirat smör
  • florsocker

till mandelkrämen:

  • 50g
    smör
  • 50g
    florsocker
  • 50g
    mandel
  • 10g
    vetemjöl
  • 1st
    ägg
  • 1msk
    mörk rom

till hallon- och vaniljkrämen:

  • 2dl
    vispgrädde
  • florsocker
  • färska hallon
  • vaniljbönor

till den glaserade mandeln:

  • 8st
    mandlar
  • 100g
    strösocker
  • 2msk
    vatten

till persikolagen:

  • skal och småbitar från persikan
  • 50g
    strösocker
  • 1msk
    vatten
  • lite vitt vin

Så lagar du

<b>Mandelkrämen:</b>

Vispa smöret fluffigt. Blanda i mandelsockret och mjölet. Vispa väl efteråt. Blanda i rommen.

<b>Persikobakelserna:</b>

Värm ugnen till 190 grader. Klyv persikan, skala inte. Lägg den på bakplåtspapper, pensla med smöret, sikta över florsocker.

Baka i 6-8 minuter, tills skalet lossnar lätt. Dela smördegsplattan. Lägg 1 tsk mandelkräm mitt på varje platta. Täck med persikohalvan. Pensla med smör och baka i 12-16 minuter. Pensla några gånger i ugnen, så att persikan inte blir torr. Sikta florsocker över och baka i 1-2 minuter till.

<b>Vanilj- och hallonkrämen:</b>

Hetta upp en medelstor stekpanna tills den ryker. Sikta rikligt med florsocker över bären och fräs dem hastigt i stekpannan. Lägg dem i en rostfri skål och krossa dem grovt med gaffel. Ställ in i kylen.

Blanda grädden med vaniljbönorna, söta med florsockret. Vispa upp grädden och blanda i hallonen.

<b>De glaserade mandlarna:</b>

Koka upp sockret och vattnet i en stekpanna på medelvärme tills det blir gyllenbrunt. Ta av från värmen, doppa mandlarna en i taget och lägg på bakplåtspapper. Spara sockerlagen att dekorera med.

<b>Persikolagen:</b>

Hetta upp socker och vatten på medelvärme tills det bubblar. Lägg i små persikobitar och skalet, vispa i några droppar vitt vin, koka i 2 minuter. Kör snabbt i mixer (med glaskanna!). Låt kallna.

Ringla persikolag över varje tallrik, lägg upp den varma persikobakelsen på ena sidan. Skeda upp en stor portion kräm på andra sidan, ringla sockerlagen över och avsluta med några glaserade mandlar överst.

<b>Gästkock: Justin North</b>

Dela det här receptet med dina vänner!