Ugnsbakad regnbågslax med chilimarinad ”dillchimichurri”

Publicerat:
2023-02-27Feta fiskar passar utmärkt med chili, eftersom chilin tar bort en del av den “oljiga” smaken laxfiskar kan ha. Sötman i den här marinaden gör också att chilihettan minskar. Picklad gurksallad är ett lätt och lite annorlunda tillbehör till lax, där det passar bra med en mildare chili. Picklad gurka serveras oftast i skivor men här hyvlar vi gurkan för att få ett annat uttryck.
Ingredienser
4 - 6portioner
- 700gregnbågslax, en hel sida, urbenad
- 50gdill, grovhackad
- 1/4 - 1/2tskröd habanero efter smak, urkärnad, finhackad
- ca 25gschalottenlök, finhackad
- 2stlime, saft och zest
- 1tskflingsalt
- 1stvitlöksklyfta, finhackad
- 1dlolivolja
- 1mskhonung
Så lagar du
- Lägg den rumstempererade fiskfilén i en långpanna med bakplåtspapper eller i en ugnsform.
- Salta fisken och sätt ugnen på 180 grader.
- Blanda ihop alla ingredienser till dillchimichurrin och bred ut över filén. Det som blir över kan sparas och användas till andra rätter, salladsdressing, till pastan eller liknande. Den blir bara godare efter några dagar, när smakerna djupnat.
- Grädda fisken till en innertemperatur på drygt 50 grader, ca 15–20 minuter.