Ugnsbakad regnbågslax med chilimarinad ”dillchimichurri”

En ljusgrå tallrik i porslin, på den ligger en bit lax med dillchimichurri på ovansidan, bredvid ligger en sallad med gurka och mango, på toppen av allting är svarta och vita sesamfrön.

Publicerat:

Feta fiskar passar utmärkt med chili, eftersom chilin tar bort en del av den “oljiga” smaken laxfiskar kan ha. Sötman i den här marinaden gör också att chilihettan minskar. Picklad gurksallad är ett lätt och lite annorlunda tillbehör till lax, där det passar bra med en mildare chili. Picklad gurka serveras oftast i skivor men här hyvlar vi gurkan för att få ett annat uttryck.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 700g
    regnbågslax, en hel sida, urbenad
  • 50g
    dill, grovhackad
  • 1/4 - 1/2tsk
    röd habanero efter smak, urkärnad, finhackad
  • ca 25g
    schalottenlök, finhackad
  • 2st
    lime, saft och zest
  • 1tsk
    flingsalt
  • 1st
    vitlöksklyfta, finhackad
  • 1dl
    olivolja
  • 1msk
    honung

Så lagar du

  1. Lägg den rumstempererade fiskfilén i en långpanna med bakplåtspapper eller i en ugnsform.
     
  2. Salta fisken och sätt ugnen på 180 grader.
     
  3. Blanda ihop alla ingredienser till dillchimichurrin och bred ut över filén. Det som blir över kan sparas och användas till andra rätter, salladsdressing, till pastan eller liknande. Den blir bara godare efter några dagar, när smakerna djupnat.
     
  4. Grädda fisken till en innertemperatur på drygt 50 grader, ca 15–20 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!