Ugnsbakad spädgris

köttbitar och grishuvud på fat

Publicerat:

Tillagningstid:

Den hela grisen bakas först i ugnen, tjockare bitar grillas sedan färdiga. Det är svårt att får tag i mindre grisar, men försök beställa hos slaktare eller uppfödare för att få lagom mängd till antalet gäster.

Ingredienser

  • ca 500g
    per person av spädgris
  • 3dl
    matolja
  • 3dl
    soja
  • ½
    flaska sweet and sour chilisås
  • 4msk
    flytande honung
  • 2klyfta(or)
    vitlök, pressad
  • salt och nymalen svartpeppar

Så lagar du

1. Blanda alla ingredienserna till marinaden och gnid in hela djuret. Låt ligga så i ungefär 24 timmar.

2. Pensla sedan köttet med marinaden före, och varje kvart under grillningen/ugnsbakningen.

3. Grilla eller stek i ugn cirka 200°. Det är svårt att veta hur lång tid som krävs, så använd stektermometer! Börja gärna mäta med köttermometer i stekarna och vid bogbladen för att se om det är klart. Innertemperaturen låter man gå upp till 65-70°. Då är de tunnare delarna klara.

4. Köttet styckas och delarna läggs över på en uppvärmd grill vid sidan om. Där får de tjockare delarna, som exempelvis stekar, ligga längst, så att innertemperaturen stiger några grader även hos dessa. Det ska inte gå över 70° i innertemperatur, då det blir torrt!

Servera med baconpotatis och skysås (se relaterade recept), och en god sallad.

Dela det här receptet med dina vänner!