Ugnsbakad spädgris

Publicerat:
2015-12-22Tillagningstid:
Ingredienser
- ca 500gper person av spädgris
- 3dlmatolja
- 3dlsoja
- ½flaska sweet and sour chilisås
- 4mskflytande honung
- 2klyfta(or)vitlök, pressad
- salt och nymalen svartpeppar
Så lagar du
1. Blanda alla ingredienserna till marinaden och gnid in hela djuret. Låt ligga så i ungefär 24 timmar.
2. Pensla sedan köttet med marinaden före, och varje kvart under grillningen/ugnsbakningen.
3. Grilla eller stek i ugn cirka 200°. Det är svårt att veta hur lång tid som krävs, så använd stektermometer! Börja gärna mäta med köttermometer i stekarna och vid bogbladen för att se om det är klart. Innertemperaturen låter man gå upp till 65-70°. Då är de tunnare delarna klara.
4. Köttet styckas och delarna läggs över på en uppvärmd grill vid sidan om. Där får de tjockare delarna, som exempelvis stekar, ligga längst, så att innertemperaturen stiger några grader även hos dessa. Det ska inte gå över 70° i innertemperatur, då det blir torrt!
Servera med baconpotatis och skysås (se relaterade recept), och en god sallad.