Ugnstekt lax med citronsås

Ugnstekt lax med citronsås

Publicerat:

Ingredienser

10portioner

  • 1,5-2kg
    skinn- och benfri laxfilé
  • 1msk
    salt
  • nymald svartpeppar

Citronsås

  • 2
    citroner
  • 4dl
    lätt creme fraiche
  • 2,5dl
    mellangrädde
  • 4dl
    vatten
  • 2
    fiskbuljongtärningar
  • salt, vitpeppar

Tillbehör

  • Pressad potatis
  • Haricots verts

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra dem runt om. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

3. Sås: Tvätta och borsta citronerna väl i varmt vatten. Gör tunna strimlor av det gula skalet med zestjärn eller potatisskalare och kniv. Koka skalen ½ min och släng sedan vattnet.

4. Koka ihop creme fraiche, grädde, vatten och buljongtärningar 5-10 min. Smaka av med 1-2 msk pressad citron och om det behövs salt och peppar. Tillsätt citronskalen. Hit kan förberedas.

5. Stek fisken mitt i ugnen ca 10 min strax före servering. Värm såsen och servera med pressad potatis och haricots verts.

Dela det här receptet med dina vänner!