Umamirika tilltugg gjorda på Sake

Publicerat:
2021-09-01Med rätt tilltugg har det umamirika risvinet sake en naturlig plats även i det nordiska köket.
Ingredienser
Finsk Emmentaler och havtorns-sakekompott med sting
- 200ghavtornsbär
- 150griven morot
- 3dlsyltsocker
- 3mskhonung
- 0,5stfärsk röd chili
- 1ststjärnanis
- 0,5dlsake
- 1nypa(or)salt
Servering
- 1stfinsk långlagrad Emmentaler
- smörgåskrasse, krasseblommor eller timjan för garnering
Rökt lax med strimlad sakefänkål och ingefära
- 400gvarmrökt lax
- 200gfärskost
- 3mskcrème fraîche
- 3mskmajonnäs
- 3tskriven pepparrot
- 0,5stcitron
- 1sthackad rödlök
- 2tskworcestershiresås
- salt
- peppar
- 1kruk(or)persilja
- 50grödrom av forell, sik eller stenbit
- 1stsurdegsbaguette eller vitt rostbröd
- efter smaksmör
Minisallad för servering
- 1dlriven fänkål
- 1mskriven ingefära
- 1stänksake
- färsk koriander
- chiliflakes
Rispannkaka
- 1literhelmjölk
- 1,5dlrisgryn
- 1dlvetemjöl
- 3stägg
- 0,5dlsocker
- 1tsksalt
- 3tskkardemumma
- 50gsmör
Sake-aprikoskompott
- 200gtorkade aprikoser
- 0,5dlgula russin
- 1stapelsin
- 3mskhonung
- 1litervatten
- 3msksake
Så lagar du
Finsk Emmentaler och havtorns-sakekompott med sting
- Lägg havtorn, grovriven morot, en urkärnad och hackad chili, en stjärnanis, socker i en kastrull.
- Häll på sake och låt sjuda under omrörning på låg värme i ca 10-15 minuter.
- Krossa bären och smaka av kompotten med lite honung och en nypa salt.
- Ställ undan kompotten för att svalna och stelna.
- Skär rumstempererad emmentalerost i stavar.
- Servera osten med kompotten och toppa med färsk smörgåskrasse eller timjan.
Tips: Förbered kompotten i god tid innan servering. Då hinner den svalna och stelna i lugn och ro.
Rökt lax med strimlad sakefänkål och ingefära
- Blanda färskost, majonnäs, crème fraiche, hackad rödlök, riven pepparot, rivet citronskal, Worcestershiresås och hackad persilja i en skål.
- Rensa den varmrökta laxen och dela den i mindre bitar med hjälp av en gaffel.
- Rör ner laxen i färskostblandningen.
- Smaka av med saften från en halv citron, salt och peppar.
- Skiva surdegsbaguetten i ca 1 cm tjocka skivor. Du kan även använda dig av vitt rostbröd som du stansar ut brödrundlar ur.
- Stek brödrundlarna i smör tills de är gyllenbruna och låt svalna på en bit hushållspapper.
- Riv fänkål och ingefära.
- Blanda med några droppar sake och grovhacka koriander.
- Sätt en klick laxröra på en stekt brödrundel. Toppa med rom, fänkålssallad och en nypa chiliflakes.
Rispannkaka med sake-aprikoskompott
- Börja med att koka risgrynsgröt på mjölk och risgryn dagen innan du ska göra pannkakan. Du kan följa instruktionerna på risgrynsförpackningen eller göra den enligt ett eget favoritrecept.
- Vispa ägg och socker i en stor bunke.
- Tillsätt mjöl, kardemumma, salt och gröt.
- Häll smeten i en bakplåtstäckt ungsform med höga kanter. Den färdiga pannkakan får gärna bli ca 3-4 cm tjock.
- Smält smöret och fördela det jämnt över smetytan.
- Grädda i 200 grader i ca 40 minuter tills pannkakan är gyllenbrun.
- Låt svalna och servera med sake-aprikoskompott eller valfri favoritsylt och vispgrädde eller créme fraiche. Pannkakan ska med fördel avnjutas kall.
Sake-aprikoskompott
- Riv apelsinzest av en apelsin och lägg det i en stor kastrull tillsammans med torkade aprikoser, gula russin, honung och vatten.
- Koka upp blandningen och låt puttra tills frukten mjuknat och kan röras sönder.
- Ta kompotten av värmen och låt svalna lite innan du droppar i saken under omrörning.
- Servera kompotten tillsammans med pannkakan.