Universalsås med tomat, paprika och mandel

Publicerat:
2022-08-24Tillagningstid:
Det här är en riktig universalsås, den är lika god helt vegetarisk som här till pasta. Såsen är helt vegansk, men den är också supergod som sås till en stekt köttbit, men passar även jättebra till stekt vit fisk. Den som vill kan också variera genom att smaksätta med färska örter.
Ingredienser
4 - 6portioner
- 500gröda tomater
- 2ströda spetspaprikor
- Ev 1ströd spansk pepparfrukt
- 3stvitlöksklyftor
- 0,5dlolivolja
- 100gsötmandel
- 1,5tsksalt
- nymald svartpeppar
Tillbehör
- pasta, gärna pappardelle eller spagetti
- parmesanost
Så lagar du
- Sätt ugnen på 225°C eller 200°C varmluft.
- Skär bort stjälkfästena på tomaterna och skär tomaterna i mindre bitar. Ansa och kärna ur paprika och eventuell pepparfrukt. Skär dem också i mindre bitar.
- Fördela alltsammans i en ugnslångpanna med bakplåtspapper tillsammans med oskalade vitlöksklyftor och mandlarna. Blanda runt och ringla sedan över olja och rosta mitt i ugnen 20-25 min tills grönsakerna precis börjar få färg. Rör gärna någon gång under tiden.
- Ta ut långpannan och tryck ut vitlöken ur skalen. Mixa ihop alltsammans utom vitlöksskalen i matberedare eller med mixerstav till en ganska slät sås, men mandeln får gärna vara som finhackad. Smaka av med salt och peppar. Tycker du såsen är för lös kan du koka ihop den i en kastrull. Till pasta är det bra om den är lite lös.
Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningen. Häll av vattnet och spara ca 1 dl av kokvattnet. Blanda såsen med den nykokta pastan och häll på lite av det sparade kokvattnet om det behövs. Pastan suger vätska om man kokar den precis al dente. Servera med riven parmesan och några färska tomater.
Tips!
Det går bra att frysa såsen.