Upp- och nervänd kaka med aprikoser

Publicerat:
2021-10-14Tillagningstid:
En doft av Balkans härliga dofter såsom aprikos och ros. In kommer norrlandsguldet – hjortronen – och ger den varma medelhavskakan en sval nordisk kyss.
Ingredienser
8portioner
- 50gsmör eller margarin
- ½dlbrunt farinsocker
- 2 ½dlströsocker
- ½dlsötmandel, hackad
- färska aprikoser, (eller kvittenfrukt) ska täcka botten på en springform
- 2ägg
- 1 ½dlvetemjöl
- 1tskbakpulver
- 2tskvaniljsocker
- ½dlhett vatten
- 3tskrosenvatten
Varma hjortron
- 300gfärska hjortron
- ½dlströsocker
- 2mskhjortonlikör
Vispad grädde med crème fraiche
- 2dlvispgrädde
- 1dlcrème fraiche
- 2tskflorsocker
- 1skvätt citron
Så lagar du
- Lägg smör, farinsocker, ½ dl strösocker och mandel i en rund form.
- Sätt ugnen på 175 grader och ställ in formen tills smöret har smält.
- Ta ut formen ur ugnen och lägg frukten i formen med den kupade sidan ner, så att de täcker botten.
- Vispa ägg och resterande socker vitt och pösigt. Sikta i mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör om. Häll i vattnet.
- Häll smeten över aprikoserna och grädda i ugnen i 175 grader 40–50 minuter.
- Varma hjortron: Värm hjortron och socker i en kastrull tills sockret smält. Häll i likören och sjud på låg värme cirka 5 minuter. Rör om under tiden.
- Vispad grädde med crème fraiche: Vispa grädden tjockt. Tillsätt crème fraiche och florsocker, samt citronjuice och rör om.
- Låt kakan svalna en kort stund, skvätt över rosvatten och stjälp sedan upp kakan på ett fat så att aprikossidan hamnar uppåt.
- Servera med grädde och varma hjortron.